Förhållandet mellan BBS-lagen och Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL)

Hej vänner och kära läsare!

idag tänkte jag för en gångs skull tala om något annat än jobb och arbetsmarknad, nämligen “juridik”.

Malin Forsman har nämligen skrivit en mycket bra bok med titeln Internetpublicering och sociala medierEn juridisk vägledning.

Hon har bland annat tagit upp det här med förhållandet mellan BBS-lagen och Yttrandefrihetsgrundlagen, och hon resonerar som så att:

Enligt 2 § 3 punkten BBS-lagen är lagen inte tillämplig på tjänster som skyddas av tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen. Därmed omfattas inte inlägg eller kommentarer som görs på en grundlagsskyddad webbplats av lagen om elektroniska anslagstavlor. BBS-lagen har endast prövats av högsta instans i två fall, varav ett då frågan var om den webbplatsinnehavare kunde hållas ansvarig för uttalanden som utgjorde hets mot folkgrupp, och om denne i så fall var ansvarig enligt BBS-lagen eller yttrandefrihetsgrundlagen. En förutsättning för att en databas eller webbplats ska kunna grundlagsskyddas är att den endast kan ändras av den som driver verksamheten. En databas där användare själva kan göra inlägg som blir tillgängliga för andra användare utan föregående åtgärd från databasinnehavaren, så kallade omodererade forum, kan s61åledes inte beviljas utgivningsbevis. För det omodererade forumet blir då BBS-lagen tillämplig. Enligt 5§ BBS-lagen är tillhandahållaren av en elektronisk anslagstavla skyldig att från tjänsten ta bort eller förhindra vidare spridning av ett insänt meddelande om meddelandets innehåll uppenbart är sådant som avses i bland annat bestämmelsen om hets mot folkgrupp i 16 kap 8 § brottsbalken. För att kunna fullgöra sin skyldighet ska tillhandahållaren ha en sådan uppsikt över tjänsten som skäligen kan krävas med hänsyn till omfattningen och inriktningen av verksamheten. I 7 § BBS-lagen finns en straffbestämmelse för den som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet bryter mot lagen. Ansvar kan således inträda om tillhandahållaren får vetskap om ett meddelande och därefter underlåter att ta bort det. I 7 § andra stycket BBS-lagen anses vidare att straffbestämmelsen inte ska tillämpas om det för gärningen kan dömas till ansvar enligt bland annat brottsbalken”. (Forsman.2011:61-62)

Leave a comment