Framväxten av staten Jordanien

Jordanien var från början inte en stat utan den kom att växa fram först i början av 1900-talet. Innan dess fanns det heller inte en befolkning som kan kallas för jordanier.

Hur kommer då detta sig kan man undra?

Under tusentals år var det som så att den mark som fanns öster om Jordanfloden ingick i det som var det islamska imperiet eller kalifaten. Det islamska imperiet omfattade nordafrika och hela vägen upp till det vi idag kallar för Balkan, och i detta ingick även den arabiska halvön och det som kallas för Levant.

De första kaliferna ansågs av en del som direkta efterföljare till profeten Mohammed och de styrde från Damaskus och Bagdad. Ett komplement till detta var de ottomanska turkarna som kom att expandera det islamska imperiet då de etablerade det ottomanska kalifatet.

De ottomanska turkarna kom att tillåta begränsat självstyre i Mecca så att hashemiterna fick kontrollen över de religiösa helgedomarna

När de ottomanska riket började kollapsa så kom Sharif Hussein bin ali till makten som den nya emiren i Mecca. Han var farfars far till Kung Hussein av Jordanien.

I samband med första världskriget så kom Turkarna att ställa sig på Tysklands sida och då började Sharif Hussein bin ali att i hemlighet föra förhandlingar med Storbritannien för att på den vägen dra igång ett uppror med målet att nå arabisk självständighet.

Framväxten av det som skulle ta lång tid då Storbritannien kom att ta lång tid på sig att respektera de överenskommelser de nått med Sharif Hussien bin ali. Det som först kom att bli känt som  Emiratet Transjordan och sedan det Hashemitiska kungadömet Jordanien  innehöll till en början väldig få kännetecken vad gäller att vara en  riktig stat.

Stabiliteten hotades tidigt av gruppen Ikhwan som kom att invadera landet år 1920, men då kom Saudiarabien att intervenera. År 1960 var det så dags för nästa problem då Palestinska gerillagrupper hotade Jordaniens suveränitet. Kung Hussein kom då att slå tillbaka och detta blev känt som svarta september då tusentals militanta palestinier dödades och Palestinierna drevs bort till Syrien och LIbanon (Warrick.2016:40-41).

Jordaniens historia

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: