Krigsfångar till civil domstol i USA

Presidentperioden med Bush / Cheney är befläckad av många mörka saker. Bland annat hur de agerade efter 11/9 – 2001.

Den stora säkerhetspolitiska förändringen som kom att ske var att ett helt nytt ramverk av national security policies kom att införas. Bland annat presenterades argument som bland annat hänvisade till att presidentens makt som överbefälhavare har företräde framför rättsliga begränsningar i krigstid. Bland annat tilläts CIA att tortera personer som tillfångatagits i bland annat Afghanistan.

Dessa fångar fördes till Guantanamo Bay och hölls där utan rättegång då regimen i Vita Huset påstod att dessa personer inte omfattas av skyddet i Genevekonventionerna. Där skapades begreppet “olagliga kombattanter”.

I november 2008 blev sedan Barack Obama valt till president och i juni 2009 så fördes bland annat Ahamed Ghailani till civil domstol i New York för att få stå till svars för sin inblandning i bombningarna av amerikanska ambassader i Afrika. I november samma år så fördes Khalid Sheikh Mohammed från Guantanamo Basen till New York och civil domstol för att ställas till svars för sin inblandning i attackerna den 11/9 – 2001 (Savage.2015:13-20).

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: