Fördelarna med Sverige och Skandinavien

Henrik Berggren och Lars Trägårdh har skrivit boken Är svensken människa? Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige och de resonerar som så att en av de stor fördelarna med Skandinavien och i första hand Sverige är att det inte varit så tvära kast inom politiken och därmed har vi också lyckats med att undvika våldsamma konflikter.

Dessutom påpekar de att både marknadsekonomin och de medborgerliga rättigheterna har varit mjukare här än i andra länder i vår omvärld. Dock har det istället förekommit en lugnare form av klasskamp inom ramen för det demokratiska systemet. Därmed har Sverige lyckats behålla sin statsrättsliga grund, nämligen monarkin.

Något annat som skiljer Skandinavien och Sverige från andra länder är att det genomförts pragmatiska förhandlingar om hur intäkter från statskassan ska fördelas inom ramen för välfärdsstaten och därmed något som alla medborgare omfattas av. Jämlikheten har också kommit att vara helt central utan att Sverige därmed offrat den individuella friheten. Detta samtidigt som det skett omfattande satsningar på utbildning och forskning (Berggren & Trågärdh.2015:17-18).

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: