Libertarianer i USA

Libertarianer och nyliberalerna finns fortfarande bakom kulisserna i amerikansk politik. Vi känner till institutioner som American Enterprise Institute och Brookings Institute.

Men, en del personer på den yttre högerkanten inom republikanerna, så kallade libertarianer ansåg att de var får mesiga. En av dessa var Joseph Coors som 1973 satsade $250.000 som en grundplåt för en organisation med en tuffare framtong. Istället för att bara fungera som ett vetenskapligt företag så kom The Heritage Foundation att bli ett politiskt vapen som började erbjuda intellektuell ammunition till likasinnade lagstiftare och opinionsbildare.

Med åren kom Heritage Foundation att få ännu mer finansiellt stöd från bland annat General Motors, Dow, Pfizer, Chase Manhattan Bank, Mobil, Sears, men även från Richard Mellon Scaife som är en av arvtagarna efter stormrika Andrew Mellon.

Förutom The Heritage Foundation så kom Charles Koch att år 1974 grunda eponymous foundation som har sin grund i libertarianska principer.

Utvecklingen stannade inte här utan år 1978 så kom William Casey att gå samman med  Sir Anthony Fisher för att starta The Manhattan Institute. Detta institut utgick ifrån att fokus måste vara på att skapa större ekonomiska valmöjligheter och individuellt ansvarstagande (Woodard.2016:192-193).

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: