Ukraina och Krimhalvön

Krimhalvön

Problemen mellan Ukraina och Krimhalvön började egentligen redan i november 2013 när dåvarande presidenten Viktor Yanukovich avbröt associationsavtalet med Europeiska Unionen. Detta medförde omfattande demonstrationer som kom att pågå i flera månader.

President Yanukovich tvingades tillslut att göra eftergifter och ett avtal som förhandlats fram av Tyskland, Polen och Frankrike blev då slutresultatet. Men, Ryssland vägrade gå med på och skriva under detta avtal. I februari 2014 så flydde president Yanukovich huvudstaden. Strax efteråt så erkände USA och EU en ny regering i Ukraina men Ryssland vägrade erkänna denna interimspresident som kom att bli Oleksandr Turchanow.

Nu började nationalisterna på Krim att vädra morgonluft och uppmanade Moskva att försvara dem mot vad de kallade för fascister. Den 30 februari så började pro-ryska styrkor att ta kontrollen över delar av Krim. Många av dessa pro-ryska nationalister kom att  bära ryska vapen, tala ryska och använda sig av rysktillverkade uniformer utan några militära beteckningar.

Ukraina kom att reagera starkt på det här och kallade dem för “små gröna män” baserat på vilken färg som uniformerna hade.

Den 16 mars 2014 så röstade Krim för att bryta sig loss från Ukraina och dagen efter detta val så erkände President Putin regionen Krim som en suverän och självständig stat. Putin kom också att erkänna de “små gröna männen” och att de assisterat de ryska styrkorna.

När väl vägen till självständighet påbörjats så agerade de små gröna männen genom att stänga av kommunikationsvägarna inne i och även till Krim och de tog även kontrollen över den fastighet där Ukrtelecom fanns, stängde av markbaserad telefon och Internettjänster (Segal.2016:70-71).

 

Advertisements

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: