USA och Sovjetunionen

Reagan

1985 så ägde ett möte rum mellan ledarna från USA och Sovjetunionen, nämligen Ronald Reagan och Mikhail Gorbatjov i Geneve.

Vid detta möte så envisades Reagan med behovet avatt utveckla en defensivt system (SDI) och att USA skulle dela med sig av teknologin när den väl hade utvecklats.

Nästa möte mellan dessa två ledare kom att äga rum i Reyjavik på Island i oktober 1986. Då presenterades förslag inom nedrustning däribland att de båda länderna skulle avskaffa ballistiska missiler och att den strategiska arsenalen i de två länderna skulle minskas med 50%. Gorbatjov krävde även denna gång att USA strategiska försvarsinitiativ (SDI) inte skulle tillåtas utan bara begränsas till laboratorietester, men det var något Reagan inte ville gå med på.

Ett år senare så kom Gorbatjov att besöka USA och då visade sig att han bytt fot och inte längre krävde att USA skulle avstå från sitt missilförsvar. Den 8 december 1987 så enades de två ledarna om och skrev under Intermediate Range Nuclear Forces, eller som det blev kallat officiellt INF Treaty. Det handlar om att avskaffa medeldistans ballistiska missiler och kryssningsmissiler.

Gorbatjov kom att bli en vändpunkt i Sovjetunionens historia i och med sina politiska reformer och förändringar av regeringen, men även det ekonomiska systemet. Det kom att bli känt som perestroika och dessutom kom det att ske en gradvis öppning mot västvärlden och även att yttrandefriheten blev större inne i landet precis som möjligheterna att sprida information. Detta kom att kallas för glasnost (Cheney & Cheney.2015:84-85).

Mikhail_Gorbachev

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: