Den väpnade konflikten i Angola

Angola Natur
Angola blev självständigt från Portugal år 1975 efter en väpnad kamp som hade pågått i 14 år. De parter som var inblande i konflikten var bland annat Movimento Popular De Libertaco de Angola (MPLA), the National Front for the Liberation of Angola (FNLA) och the National Union for the total independence of Angola (UNITA).
 
Självständigheten följdes av ett 27 år långt inbördeskrig. Det som fungerade som drivkraft bakom detta inbördeskrig var de så kallade “blood diamonds”. Här stod konflikten mellan MPLA som hade stöd av Sovjetunionen och Kuba och på andra sidan i konflikten fanns UNITA so mhade stöd av USA, Sydafrika och Zaire.
 
Inbördeskriget tog slut år 2002. Detta inbördeskrig kostade sammanlagt 1,5 miljoner människor livet och 4 miljoner människor drevs på flykt.
 
Men, lugnt har det inte kommit att bli och först år 2006 ingicks en vapenvila mellan regeringen i Angola och gerillan FLEC. Tyvärr har många grupper i provinsen Kabina vägrad finna sig i det här och fortsatt sin kamp (Andrews.2015:91-93).
Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: