Historiska kolonier i USA

sommarväder

När det nu pågår ett nordiskt / amerikanskt toppmöte i Washington så passar det extra bra att skriva om amerikansk historia.

Det jag tänker fokusera på är de historiska kolonierna som etablerades i USA. De första vi känner till och som kan kallas för tidiga Yankees tenderade att slå sig ner i USA och då inte som individer utan som familjära enheter bestående av vänner, grannar och i vissa sammanhang handlade det om hela byar som flyttade.

De kom att slå sig ner i bland annat östra Massachusetts, västra New York. Lite senare kom de också att bosätta sig i delar av Västra Ohio och även i det som sedan blev delstaten Michigan.

Fram kom också att växa kolonin New Neatherland som kom att kännetecknas av en global handelskultur. Det var också multietniskt, multireligiöst och materialistiskt. Idag känner vi till det här som stora delar av New York city, de norra delarna av New Jersey, västra Long Island, och den nedre delen av Hudson Valley.

En stor skillnad fanns mellan puritanerna i New England respektive de som kom att leva i New Netherlands. Detta då de i New Netherlands inte förväntade sig särskilt stort självbestämmande. I denna koloni kom de att begränsa de styrandes makt och istället fokusera på att skydda individens frihet som de trodde var en rättighet som kom ifrån deras födsel.

En annan viktig del av dessa historiska kolonier var Midlands, som kom att grundas av engelska quakers. De trodde på människors inneboende godhet och välkomnade människor från många olika nationer och religioner. De kom att slå sig ner vid Delaware Bay och kom att kännetecknas av en pluralism och organiserades runt medelklassen.

Även Irländarna kom att sätta sina spår i USA, då de lämnade det krigshärjade områden som gränsade till Nordirland, men de kom även från norra England och delar av Skottland. De kom att breda ut sig från de södra och centrala delarna av Pennsylvania och hela vägen ner till de södra delarna av Ohio, Indiana, Illinois, Arkansas, men även till delar av Missouri och Oklahoma.

Vi får heller inte glömma den historiska djupa södern som kom att kännetecknas av att vara ett slavsamhälle. Här kom de vita att dominera och det fanns tydliga tendenser till det som vi idag känner till som Apartheid och det var också mycket auktoritärt på den här tiden. Den här modellen kom att sprida sig till stora delar av South Carolina, Georgia, Alabama, Mississippi, Florida, Louisiana, de västra delarna av Tennessee, sydöstra Arkansas, Texas och North Carolina.

Slutligen finns det mer spanskinfluerade kolonierna som kom att bli känt under namnet El Norte. Mycket av den här kulturen finner vi idag i södra och västra Texas, södra delarna av California, Imperial Valley, södra Arizona, New Mexico, men även i delar av Colorado (Woodard.2016:62-76).

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: