Bara en röst betyder något i USA

Mitt foto_fotograf Mehdi Amiri

Genom åren så har folk lurats av statspropagandan där det framhävs att alla röster är viktiga och att alla räknas.

Men, börjar vi gräva lite djupare vilket det är viktigt att göra så visar det sig att folkets röster inte betyder något i verkligheten.

För, tyvärr är det som så att i amerikansk politik så finns det en röst som hela tiden väger tyngre än alla andra röster tillsammans. Det jag talar om är de fåtal rika och högröstade som ser kreativ förstörelse som en normal affärspraxis och inte ett hot.

Forskning som genomförts av Martin Gilens vid Princeton University och Benjamin I Page vid Northwestern University visar nämligen på att de ekonomiska eliterna och organiserade grupper som representerar tunga affärsintressen har det enskilt största inflytandet på amerikansk politik. Däremot har massbaserade intressegrupper som bygger på vanliga människor väldigt lite eller inget inflytande på den politik som förs av den amerikanska administrationen i Washington.

Ett tydligt exempel på detta är att såväl militarism som viktiga miljöfrågor kopplade till miljökatastrofer lämnas i fred av administrationen i Washington. Detta trots att den breda massan anser dessa frågor vara av särskild viktig för den vanliga människan eftersom de har möjligheten att försvåra livet för mänskligheten och i värsta fall avsluta livet för dem.

Att just militarismen inte stoppas eller förhindras av administrationen i Washington beror på att ekonomiska eliter har stora intressen av att förhindra en minskning av militarismen och att byta ut fossila bränslen som idag är ett hot mot mänskligheten. Detta beror på att de ofta sitter på väldigt lukrativa positioner och därför har de av ekonomiska skäl inga intressen av att se en klar och tydlig förändring (McChesney & Nichols.2016:16-17).

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: