Individuell frihet eller det gemensamma bästa

Mikael Drakenberg profilbild

En diskussion som ofta finns när länder och samhällen jämförs är vad som är bästa vägen, nämligen den individuella friheten eller det gemensamma bästa.

I boken American Character – A History of the Epic Struggle between Individual LIberty and the Common Good, så påpekar författaren Colin Woodard att det egentligen inte handlar om det ena eller det andra, utan att balansera dessa två mot varandra.

Det finns alltid skillnader mellan länder och vad de värderar högst. I en del liberala demokratier, däribland Japan och Sydkorea så väger social sammanhållning mycket tungt precis som kollektivistiska  värderingar.

I länder runt om i västra Europa så har det funnits en tendens att välja socialdemokratiska regeringar som prioriterar det gemensamma bästa, vilket bland annat amerikaner inte känner sig bekväma med.

I Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland har valt en position mitt emellan socialdemokrati och den neoliberala  orienteringen som vi finner i bland annat USA, där individualismen är väldigt stark.

Något som vi också kan se är att många sociala välfärdsstater i västra Europa har visat sig stå för en stor stat och en aktivistisk regering, samtidigt som den privata ekonomin tillåts nå framgångar (Woodard.2016:22).

 

Advertisements

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: