Hur kan vi förstå världens konflikter?

Mikael Drakenberg profilbild

Det finns ett resonemang som stämmer rätt så väl in och som fortfarande går att tillämpa för att förstå olika skeenden. Här talar jag om generalen Carl Von Clausewitz. Han har förklarat det som så att krig handlar om att visa sin makt för att få sin motståndare att göra det man önskar.

Beviset för detta ser vi lite överallt i världen. Titta bara på USA:s invasion av Irak och Afghanistan. Vi kan även se det i samband med Rysslands krig mot Georgien, men även när Frankrike och Storbritannien hjälptes åt att fälla regimen i Libyen, som sedan slog över i anarki.

Andra krig och våldsamma konflikter har inte visat spår av samma blodighet, men är att anse som lika farliga för bland annat stabiliteten. Hit hör till exempel den ständigt pågående konflikten mellan Indien och Pakistan över Kashmir, trots att en form av stilleståndslinje drogs upp redan år 1972.

I Östra Asien pågår fortfarande konflikten mellan Nordkorea och Sydkorea, dock är det inte något krig i dagsläget. Men de har formellt inte undertecknat något fredsavtal för att få ett officiellt slut på kriget som påbörjades år 1950.

I Stilla Havet finns också oroshärdar däribland regelbundna dispyter mellan bland annat Kina, Taiwan, Japan, Filippinerna, Malaysia, Vietnam och Brunei (Andrews.2015:1)

Advertisements

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: