Information och kontroll

MIkael 300 X 300

Information är givetvis mycket viktigt idag både för företag, regeringar och politiska organisationer.

Men, som nämns i boken Unaccountable – How elite power brokers corrupt our finances, freedom, and security så har vi själva inte längre någon kontroll över vår personliga information. Något som har börjat ske är att många organisationer fungerar i smyg som underrättelsetjänster. En del har till och med fräckheten att påstå något sådant som att de jobbar för oss, vilket Facebook gör när de påstår sig hjälpa oss att hitta nya vänner. Samma tendenser finns bland bankerna och kreditkortsbolagen som samlar in information om oss och våra vanor. Det här förekommer också bland politiska partier och kampanjorganisationer.

När vi söker information så visar det sig dessutom att Google har som helt uppenbart mål att samla in så mycket information de bara kan om oss, och det märks i form av olika annonser som dyker upp när vi söker. Ofta baserat på sidor som vi besökt tidigare.

Ansvaret inom dessa organisationer är ofta mycket svårt att hitta för den enskilda individen, och för det allra flesta är dessa organisationers ansvar i princip något helt okänt (Wedel.2014:42-43).

 

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: