Israel-Palestina konflikten: Historisk bakgrund

MIkael 300 X 300

Mycket av de konflikter vi kan se och läsa om i Mellan Östern kan härledas tillbaka till det som utlöste konflikten mellan Israel och Palestinierna.

Det jag talar om är det Brittiska protektoratet Palestina som bestod av Israel, Jordanien, Västbanken och Gaza, som tillslut upplöstes den 14 maj 1948.

Går vi ännu längre tillbaka så hittar vi Balfour Deklarationen från 1917, och judarna förstod det som så att om man lyckades etablera ett hemland för judarna och att ett flertal judar slog sig ner i Palestina så skulle de tillslut kunna etablera en judisk stat.

Kriget mellan Israel och Arabvärlden år 1948 löste inte de bakomliggande problemen som uppstod i samband med bildandet av staten Israel.  Israel var så framgångsrika under detta krig att de tillslut kontrollerade hela 78% av det tidigare Palestina istället för 55% som det var tänkt från början i samband med den plan som godkänts av Förenta Nationernas Generalförsamling den 29 november 1947.

1948 års krig kom egentligen aldrig till ett riktigt slut. Israelerna lyckades nämligen pressa tillbaka de arabiska styrkorna till den yttersta gränsen för vad som innan varit det brittiska protektoratet.

Västbanken, Gazaremsan och Östra Jerusalem kom alla att hamna innanför 1949 års stilleståndslinje, som fick namnet gröna linjen.

Resultatet blev att Jordanien kom att kontrollera Västbanken och Egypten kom att kontrollera Gazaremsan. Västra Jerusalem kom i sin tur att kontrolleras av Israel, medan Östra Jerusalem kom att kontrolleras av Jordanien, och i detta ingick bland annat Tempelberget, och olika viktiga religiösa platser för både Judar, Muslimer och Kristna.

Lugnt blev det egentligen aldrig efter det här, och redan 1967 så hotade Israel med vapenmakt mot Syrien på grund av gerillaverksamhet som genomförde räder in i Israel från syriskt territorium.

Saken blev inte bättre av att Israel lyckades skjuta ner ett syriskt MIG-plan, och att Sovjetunionen dessutom lurade Egypten genom att skicka falsk underrättelseinformation till dem där det påstods att Israel hade samlat massiva styrkor vid gränsen mot Syrien (Danahar.2015:140-142).

Advertisements

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: