Mellan Östern som problem

MIkael 300 X 300

Låt oss börja med Gaza som bara är 40 kilometer långt, och 6-12 kilometer brett. Där bor i dagsläget 1,5 miljoner människor.

På denna plats styr Hamas som i princip är en palestinsk del av det muslimska brödraskapet. Organisationen som är en islamisk motståndsrörelse bildades år 1987.

Hamas ledarskap styr allt ifrån militära kampanjer mot Israel till olika sociala välfärdsprogram.

Tyvärr är det som så att Hamas vägrar att erkänna Israel och de ser inte någon mening med att ha direkta samtal med Israel eftersom det inte kommer att leda till några eftergifter.

En annan aktör i den här konflikten är PLO (Palestiniernas befrielse organisation) som ledas av Mahmoud Abbas (Abu Mazen) som i princip inte har kontroll över något.

Västvärlden har kommit att stämpla Hamas som en terroristorganisation, vilket har medfört att alla former av förhandlingar mellan parterna har kommit att få genomföras genom tredje part, vilket i det här fallet innebär det muslimska brödraskapet i Egypten och Qatar. Problemet är att de sympatiserar med Hamas mycket mer än vad de stödjer PLO, som domineras av Al Fatah.

Västbanken är också en del av problemet därför att det finns ett motstånd mot Israels ockupation och expansionen av judiska bosättningar. Hus har byggts av judar på ockuperad mark som Palestinierna anser är deras mark. Denna konflikt kan härledas tillbaka till första testamentet.

Förhandlingsläget är väldigt låst därför att Palestinierna har som minimikrav en tvåstatslösning och en oberoende palestinsk stat med Jerusalem som sin huvudstad för hela det palestinska territoriet som ockuperats sedan år 1967. De insisterar också på att det ska baseras på säkerhetsrådets resolution 194 som bland annat innebär rätten för palestinska flyktingar att återvända till sina hem och leva i fred med sina grannar.

Israels nuvarande premiärminister Benjamin Netanyahu har motvilligt  accepterat en tvåstatslösning, men han kräver en demilitariserad stat utan armé eller kontroll över luftterritoriet. Dessutom måste alla möjligheter för att föra in vapen till Gaza stängas och att Palestinierna erkänner Israel som en stat för den judiska befolkningen med Jerusalem som Israels huvudstad. Dessutom kräver Israel att problemet med Palestinska flyktingar måste lösas utanför Israels gränser.

Efter valet 2013 försvårades situationen i Israel av att två nya partier kom in, ett centerparti och ett extremt högerparti. Problemet kom att bli extremt därför att det extrema högerpartiet Jewish Home Party som hade som sitt krav att Israel ska annektera 60% av Västbanken.

Tillslut lyckades de bilda en regering i Israel, men den överlevde bara i två år innan Premiärminister Netanyahu kallade till nyval som hölls i mars 2015. Under valrörelsen så kom Netanyahu att bli alltmer högerinriktad och bland annat fällde han kommentarer om att en Palestinsk stat är en otänkbarhet under hans ledarskap i Israel. Slutresultatet  blev en ny regering som kom att domineras av Likud under ledning av Benjamin Netanyahu (Danahar.2015:127-134).

 

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: