Egypten efter den arabiska våren

MIkael 300 X 300

Fredagen den 11 februari 2011 såg det slutligen ut som att armén hade valt att sätta folket före diktatorn Mubarak.

Men under de månader som kom att följa på detta så gjorde sig de gamla generalerna mycket impopulära. De gick från att vara folkets hjältar till nationens fiende nummer ett.

Det visade sig helt enkelt att ledarskapet inom militären inte hade plockat bort Mubarak för att skydda folket utan att de bara handlade om att garantera sin egen maktposition.

Mubarak offrades av militären var mindre oroade för att förlora honom än att förlora mot den organisation som de bekämpat i årtionden, nämligen det muslimska brödraskapet.

För det har visat sig att militären och det muslimska brödraskapet har kommit att utgöra de två dominerande maktfaktorerna i Egypten.

Exakt 500 dagar efter Mubaraks avgång så var det planerat att meddelas vem som skulle bli nästa statschef i Egypten. Fram inför folkmassan steg presidenten för valkommissionen och dessutom ordföranden för konstitutionsdomstolen för att presentera valresultatet.

Det visade sig att vinnaren var Mohamed Murs från det Muslimska brödraskapet.

Efter en nästan 5000-årig historia så sågs det nu som en framgång att Egypten hade hållit sitt första fria och rättvisa val.

Tre år efter att Mohamed Mursi och Muslimska brödraskapet kommit till makten så samlades återigen folket på torget, så gick det nu så långt att denna organisation kom att återigen förbjudas, och de kom att ersättas av en militärstödd regering (Danahar.2015:54-58).

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: