Konflikten mellan muslimerna

mikael.jpg

Den konflikt som har pågått under mycket lång tid i Mellan Östern kan härledas tillbaka till perioden efter profeten Muhammeds död.

Han hade nämligen inte någon arvtagare, och där började konflikten inom den muslimska tron om vem som skulle ta över som civil och religiös ledare.

Majoriteten av Muhammed´s följare erkände de fyra första kaliferna som profetens efterträdare, varav den fjärde var Ali som dessutom var Muhammed´s farbror.  Denna majoritet kom att bli kallad för Sunni muslimer.

En minoritet däremot ansåg att gud hade valt denna roll för Ali och endast hans ättlingar i direkt nedstigande led. Denna minoritet kom att bli kända som Shia muslimer.

Mordet på profetens barnbarn Hussein som utfördes av supportrar till den sunnitiska kalifen Yazid år 680 i Karbala kom att bli det som utlöste den fullständiga splittringen.

Även den nu pågående väpnade konflikten i Syrien har sin grund i konflikten mellan Sunni och Shia, nämligen den mellan det sunnitiska ledarskapet i Gulfen och ledarskapet i det Shiitiska Iran (Danahar.2015:15-16).

 

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: