Salafisterna i Mellan Östern

MD 400 x 400

I Mellan Östern finns väldigt många olika grupperingar inom Islam. Därför är det en konstant krutdurk i regionen.

Nu på kvällen tänkte jag ta upp en av dessa grupper nämligen Salafisterna. De är en ultrakonservativ puritansk sunnimuslims gruppering. De härleder sig själva tillbaka till de första följarna av profeten Muhammed.

Denna grupp är känd för att rigoröst följa koranen och Hadith, som består av ett antal traditioner, handlingar och uttalanden som sägs härstamma från profeten.

Salafisterna har mycket gemensamt med Wahabbiterna som är den dominerande gruppen inom Islam i Saudiarabien. Det är därför som rika saudier ofta stödjer Salafisterna i länder som Syrien.

Men inom gruppen Salafister så finns det en stor spänvidd. De är till exempel inte en disciplinerad enhet så som Muslimska Brödraskapet.

I Egypten där Salafisterna finns så har de kommit att etablera djupa rötter, och till skillnad från andra grupper så har de kommit att bli mycket fridfulla, och tidigare ointresserade av politik. Men, de har förespråkat en starkare implementering av islamisk lag. Eftersom de höll sig utanför politiken så fick de också vara ifred för tidigare Presidenten Mubarak.

Men, i Nordafrika där de har kommit att bli hårt förtryckta av tidigare regimer så är det välkända för att ta till väldigt mycket våld (Danahar.2015:13-14).

 

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: