Stora förändringar inom mediasektorn

MD 400 x 400

En fråga som är viktig både för journalisterna och demokratin som helhet handlar om traditionell media klarar av att stå emot de krafter som brukar beskrivas som media shock. 

Attackerna och utmaningarna kommer från flera håll samtidigt i form av bland annat olika typer av sammanslagningar. Bland annat ser vi en framväxt av så kallad hybridmedia däribland Huffington Post, Reddit, The Daily Beast. Dessa fungerar som en hybrid som består av både tidning, blogg, tidskrift, fotoalbum, sociala medier.

En del av de stora jättarna som vi känner igenom inom tidningsbranschen från 1900-talet har antingen gått i konkurs, eller så är det nu en spillra av sitt forna jag.

Inom musikindustrin så kan vi konstatera att de har förlorat över hälften av sina intäkter sedan år 2000. Antalet biobesök nådde under år 2011 sin lägsta nivå på hela 16 år.

När Comcast tog över NBC/Universal så värderades den del av verksamheten som var NBC:s traditionella tv-nätverk till 0 dollar.

Även i Kanada så är det kris inom mediebranschen, och den största tidskriften Maclean´s visade katastrofala siffror då den minskade med hela 7,3% under perioden 2007 till 2011.

I princip alla mediebolag blöder ekonomiskt. Canadian Media Guild räknar helt kallt med att 10.00 mediejobb däribland journalister, tekniker och chefer kommer att gå förlorade under perioden 2008 till 2011 (Taras.2015:187-188).

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: