Kaoset i Mellan Östern efter 2011

Mikael

I boken Humanitarian Intervention – An Introduction så beskriver författaren och forskaren Aidan Hehir att redan i början av 2011 så spred sig protesterna över stora delar av Mellan Östern och Nordafrika.

I vissa stater, däribland Jordanien och Marocco så försökte de sig på att genomföra reformer.

Tittar vi däremot på länder som Tunisien, Egypten och Yemen så avsattes presidenter som suttit vid makten väldigt länge. Men, i länder som Bahrain och Libyen så var det andra länder som intervenerade.

I Bahrain så var det Gulf Cooperation Council under ledning av Saudiarabien som sände in trupper för att stödja monarkin i Bahrain. Samtidigt så intervenerade Nato i Libyen för att stödja rebellerna, vilket sedan medförde att Khadaffi störtades.

En annan krutdurk är Syrien där konflikten mellan President Assad och Syrian National Council, som är en koalition mellan olika proteströrelser kom att eskalera under år 2011. I september 2012 så beskrev Lakhdar Brahimi, som då var FN:s och Arabförbundets sändebud till Syrien att antalet döda är extremt högt eller snarare katastrofalt. Man beräknade antalet döda i denna konflikt till någonstans mellan 18.000 till 30.000 människor, och att hela 250.000 människor hade drivits på flykt (Hehir.2013:1-2).

Advertisements

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: