Efter den arabiska våren

IMG_1141Den arabiska våren är ett uttryck som har kommit att vevas om och om igen. Många länder som inte var direkt inblandade, ville heller inte dras in i det här.

Efter att revolterna skett så började ekonomiska medel strömma in i ett flertal länder från delar av arabvärlden, då länder och rika individer tävlade med varandra om att köpa lojalitet gentemot olika islamistiska politiker eller jihadkrigare oavsett vilka konsekvenser detta skulle kunna få för att de blandar sig i dessa länders inre angelägenheter.

Snart började olika så kallade proxykonflikter att blossa upp i Syrien, Irak, Libyen och Yemen. Ofta handlade om konflikter mellan dessa länder, eller mot den gemensamma fienden Iran.

Det dröjde inte länge innan  en så kallad Al Qaida franchise dök upp som spelare och maktfaktor, nämligen en grupp som kom att bli kända under den hittills okända beteckningen ISIS eller ISIL.

De kom att blanda sig i det sekteristiska våldet i Syrien och de hade också som mål att starta upp det sekteristiska våldet i Irak på nytt.  Denna nya Jihadistgrupp  hade en plan som inte var känd sedan tidigare. Planen visade sig handla om att skapa en hårdförd islamisk stat. Det skulle genomföras genom att direkt blanda sig i andra stater i Mellan Östern och ta över makten där.

Nästa steg i utvecklingen kom år 2014 då denna extrema grupp kom att deklarera att de etablerat ett nytt kalifat i delar av Syrien och Irak. Sedan har det visat sig att många radikala unga män från olika länder i världen anslutit sig i tusental, och så kallade ensamvargar har genomfört ett flertal självmordsattacker i länder utanför Irak och Syrien.

Den arabiska våren och de revolter som hängde ihop med detta väckte nytt liv till gamla schismer inom Islam. Sunnimuslimerna försökte utnyttja den arabiska våren för att bromsa upp den här utvecklingen. Men, även sunnimuslimerna är delade inom sig med olika konkurrerande ideologier.

Samtidigt som det sekteristiska våldet fortsatte i Irak och Syrien, så försökte USA mjuka upp relationerna till Iran, vilket skapade en hysterisk situation i både Israel och delar av Gulfstaterna. Saudierna var rädda för att USA skulle sälja ut dem för att nå en överenskommelse med Iran om deras kärnvapenprogram. Detta provocerade Saudierna enormt, så de började med att skapa nya militärallianser med olika arabländer. Detta därför att de var rädda för att Iran skulle bli en starkare regional makt i området (Danahar.2015:4-13).

 

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: