Politik och sociala medier – alternativa perspektiv

Mikael

Forskningen kring politik och sociala medier visar på lite olika resultat. Dels de som visar på att det är knivskarpa gränser mellan de som är höger och vänster, och att polariseringen märks tydligt på Twitter.

Markus Prior å sin sida har presenterad forskningsresultat som motsäger det här. Hans resultat visar istället på att det inte stämmer att folk håller stenhård fast vid sina positioner, och att de är ovilliga att lämna det som de uppfattar som en trygg position.

Det som blev tydligt i hans forskningsresultat var istället att personer som verkligen är intresserade av politik har kommit att hoppa från nyhetsprogram till nyhetsprogram oavsett om de är liberaler eller konservativa. Eller för att uttrycka det lite råare så är det tydligt att de som är politiska nördar söker upp politik var de helst kan hitta detta.

Även forskning som genomförts av Kelly Garrett och Cliff Lampe motsäger argument om stenhårda gränser. Garrett talar om en bild där vi ser en framväxande cyberbalkanisering och att resultaten pekar åt olika håll. Cliff Lampe å sin sida säger sig finna att de som är aktiva på sociala medier bättre klarar av att uttrycka motsatta åsikter när deras vänkrets blir bredare.

Zizi Papacharissi däremot anser att problemet inte bara handlar om att nätet är en plats för  personer som tycker likadant, men att människors kontakt med politik kommer inom den skyddade privatkretsen. Sociala medier enligt honom handlar mer om den privata sfären än den offentliga sfären (Taras.2015:122).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: