Nyheter på sociala medier

Mikael

Hur ser det egentligen ut med nyhetsförmedlingen på sociala medier? Inte ser det bra ut.

I en studie som presenterats av Pew Research  Center så framkommer det att det är tal om information som flyter åt ett och samma håll.

År 2010 så var mer än 99% av de så kallade nyheterna som spreds via bland annat bloggar från så kallad mainstream media. Bara vid ett enda tillfälle så förekom det att en nyhet som  hade sitt ursprung på sociala medier kom att fångas upp av tidningar och tv.

I en större studie som genomförts av Cornell University och som omfattar 90 miljoner artiklar från 1,6 miljoner media sajter och bloggar, under en period av tre månader under år 2008, så visade sig att endast 3,5% av de nyheter som hade sitt ursprung från någon blogg kom att få plats i traditionella medier.

Pablo Boczkowski och Eugenia Mitchelson som under år 2013 undersöka 20 nyhets och media webbsajter, kom fram till att nyheter som hade sitt ursprung på webben misslyckades att nå någon större publik.

Tyvärr är det som så att bloggar och innehåll som skapats av medborgare endast motsvarar 3%, och mindre än 1% av medborgarnas val vad gäller nyheter (Taras.2015:106-107).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: