Google som maktfaktor

Mikael

Google har i princip makten över nätet genom att de dominerar marknaden för sökmotorer. Det innebär att de i princip har makten att göra en webbsajt osynlig för de som letar efter information.

Detta tillsammans med Facebook som har kommit att bli den största arenan för människor att uttrycka sina tankar och åsikter, däribland kontroversiella politiska åsikter. Samtidigt så har Amazon kommit att växa sig så starka att de i princip dominerar området publicering.

Varje dag görs det i genomsnitt fyra miljarder sökningar, och Google fungerar där som portvakt och styr vad du ser, och samtidigt så fungerar de som en gigantisk hall för information där allt om användarna sparas för att kunna analyseras in i minsta detalj. Google vet idag mer om oss och vårt privatliv än vad kyrkan gjorde på medeltiden.

Dessutom dominerar Google också området annonsering på nätet. Google´s auktioner och algoritmer har kommit att få ett mycket stort genomslag. En av deras största auktioner sköts via AdSense som kopplar samman annonsörer med miljontals webbsajter och bloggar. När det sker en transaktion så behåller Google alltid 20% av intäkterna och redan går till webbsajterna (Taras.2015:81).

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: