Blockpolitik och låsningar – men det finns på sikt en socialliberal lösning

Med tanke på att vi med stormsteg närmar oss ett extraval den 22 mars, så tänkte jag försöka mig på en förklaring kring det här med de två blocken.

Det är rätt så uppenbart att det finns historiska förklaringar, och gamla konfliktytor här. På högerkanten har vi allt ifrån nationalister, till neokonservativa och nyliberaler, men även traditionella liberaler.

På vänsterkanten har vi allt ifrån gröna till demokratiska socialister och kommunister. Sedan finns det också en svans vänsterextremister som kan benämnas revolutionärer.

Problemet är uppenbart, nämligen att det finns mycket starka spänningar mellan just neokonservativa, dit Moderaterna hör, och Vänsterpartiet som har sina rötter i kommunismen och marxismen. Det är representanter för två helt olika politiska och ekonomiska system. Då blir det svårt för Moderater att tex samarbete med Socialdemokrater, eftersom de ofta regerar med stöd av Vänsterpartiet.

Sedan finns det ju en del nyliberaler i högerblocket, och det är uppenbart att Centerpartiets nuvarande ledare hör till den skolan eftersom hon har framhållit Thatcher som en förebild. Sedan är det ju uppenbart att Vänsterpartiet inte har någon kontroll över sin svans av vänsterautonoma som ofta är inblandade i bråk med ytterhögern/nationalisterna.

Hur skulle man då kunna bryta blockpolitiken?. Jo, det skulle kunna göras genom en mittenpolitik där den socialliberala politiken spelar en viktig roll. Ett socialliberalt parti som kan och vill samarbeta med andra partier, men som ändå står trygga i sin egen ideologi. Men, det är ju väljarna som bestämmer på valdagen hur de vill att sammansättningen i Sveriges riksdag ska se ut.

profil 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: