Kolloidalt silver – en story med många turer och påståenden

Det pågår just nu en stor diskussion i Sverige angående preparatet Kolloidalt silver som marknadsförs och säljs av Ion silver i Löddeköpinge. På Facebook finns det en sluten grupp som heter Kolloidalt silver 2.0.

Nyligen så tog sig en person in i gruppen och utgav sig för att vara någon annan än han verkligen är. Sedan kom det fram att han i själva verket är journalist och jobbar för Helsingborgs dagblad. Genom att inte tala om detta från början så blev det ju fel från början, därför att han från början inte spelar med öppna kort, vilket kan uppfattas som ett bedrägligt beteende. Sedan går det här givetvis att vända på, och ställa sig frågan, vad hade hänt om han från början var ärlig med vem han är. Hade han då fått reda på något, eller hade han kastats ut ur gruppen.

Det som ställt till det hela är att det förekommit så mycket olika uttalanden om fördelarna med kolloidalt silver och att det skulle kunna fungera för att bota cancer och nu senast var det Ebola som nämndes. Det här är uppgifter så existerar i den slutna gruppen på Facebook, där denna preparat har lanserats som bland annat ett botemedel mot Ebola, och att det görs genom att blanda det med rödvin eller starksprit.

Vad är då ursprungskällan till påståendet om att det skulle fungera som botemedel mot Ebola?. Jo, det är Alhaji Alpha Kanu, som är informationsminister i Sierra Leone. Under oktober månad år 2014 så gick han ut offentligt och bekräftade att 500 ebolasmittade patienter blivit bättre efter att de behandlats med kolloidalt silver.

Även andra länder har visat intresse för kolloidalt silver, däribland Nigeria som ville använda detta preparat mot Ebola.

Påtryckningar från USA

Resultatet blev väldiga reaktioner från USA, och då från U.S. Food and Drug Administration. De till och med varnade och kallade den här behandling för ett bedrägeri. Resultatet blev att Nigeria fick stoppa dessa behandlingar efter att hälsoministern valt att göra uttalanden i media om att inte fullfölja behandlingarna som påbörjats. Dessutom lät hälsoministern i Nigeria meddela att ”National Health Research Ethics Committee” i Nigeria inte godkänner denna behandlingsmetod.

Ej godkänt som läkemedel i dagsläget

Preparatet är i dagsläget inte godkänt av någon instans för att användas som läkemedel, och detta nämner också företagets grundare och VD, Anders Sultan. Han nämner nämligen att produkten är godkänd för vattenrening. Dessutom påpekar bland annat livsmedelsverket att det inte finns några vetenskapliga belägg för att silver skulle vara ett livsnödvändigt ämne för människor.

Även Dagens Nyheter har fångat upp den här historien och där i deras artikel så påpekas det bland annat att ”Trots vetenskapens uppgifter menar 53-åringen att kolloidalt silver skulle fungera. Men han kan inte förse DN med en officiell länk till slutrapporten han hänvisar till”.

Dessutom så har Helsingborgs Dagblad tagit kontakt med försvarsdepartementet i USA och de tillbakavisar uppgiften om att det föreligger någon sådan slutrapport.

Enligt Helsingborgs Dagblad så säger de rakt ut att: ”En studie med de slutsatser som du refererar till har inte gjorts av försvarsdepartementet eller någon av dess underavdelningar. Försvarsdepartementet går inte i god för den här produkten”, skriver en talesperson på myndigheten.

I dagsläget är det som så att livsmedelsverket har förbjudit preparatet som kosttillskott, men samtidigt godkänt det som vattenreningsprodukt.

Per-Åke Sandvold, som är chef på chef Läkemedelsverkets enhet för kontroll av narkotika och olagliga läkemedel har påpekat att

Om man påstår att det hjälper mot medicinska diagnoser – och i det här fallet är det ju inte vilka som helst utan även ebola, cancer, alzheimer och så vidare – då fördömer vi det helt. Finns det ingen vetenskap bakom påståenden, då finns det heller inget stöd för sådan marknadsföring”.

Slutsats

Slutsatsen måste därför bli att amerikanska FDA tillsammans med läkemedelsindustrin och deras lobby har en enorm makt som gör att alternativa behandlingar stängs ute, för att de skall kunna fortsätta sälja mediciner och vacciner som de alltid har gjort.

profil 3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: