Kommunikation och sociala medier – en historisk genomgång

Det som vi kom att känna till som Posten har sin grund i det antika Persien 600 -490 BCE. Nästa stora och revolutionerande steg togs år 1792 av uppfinnaren Claude Chappe från Frankrike. Han är mannen bakom det första praktiska telekommunikationssystemet.

Telegrafen kom att kunna skicka och ta emot meddelanden och det skedde omgående. År 1890 kom sedan telefonen och 1891 så introducerades vi till radion. På 1960-talet togs ett mycket stort steg framåt i och med introduktionen av det första mailsystemet vid MIT i Boston. ARPANET lanserades sedan år 1969.

År 1978 så kom två mycket viktiga bidrag till det som vi idag kan kalla för sociala medier. Först kom Multi-User Dungeon (MUD) som skapades av Roy Trubshaw. Efter detta kom BBS som introducerade användarna till ett system där de kunde logga in och connecta med varandra.

På 1980-talet togs sedan nästa relevanta steg i och med introduktionen av WELL (Whole Earth Electronic Link). Det är världens äldsta virtuella gemenskap. År 1988 kom sedan Internet Relay Chat (IRC) som kom att användas för att dela filer, dela länkar, och för att hålla kontakt med varandra.

År 1997 presenterades sedan SixDegrees som var en sajt som tillät användarna att skapa personliga profiler, sätta upp vänlistor, surfa för att titta igenom listor som tillhör andra använder inom nätverket. Slutligen på 2000-talet så kom Wikipedia som lanserades år 2001. År 2003 så lanserades MySpace och LinkedIn. 2003 kom last.fm, Photobucket, Second Life och Delicious. 2004 så introducerades Digg. Facebook som idag är störst kom att presenteras år 2004, och 2005 så introducerades Youtube (Luttrell.2015:24-27).

IMG_0393

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: