Sopa inte fördomarna under mattan!.

Något vi alla måste våga vara öppna med är fördomar som vi har medvetet eller omedvetet, och som riktar sig mot enskilda eller grupper av individer.

Alla av oss har säkert fördomar, då väldigt få är fördomsfria. Handlar det inte om ras/etnicitet, så kan det handla om religion eller kultur. Men, det finns även många andra typer av fördomar.

Det viktigaste är att vi vågar vara öppna och tala om det här. Vi måste också våga ta steget till att utmana våra fördomar, tex våra fördomar om arbetslösa. För, redan 2004 så presenterade IFAU en rapport som visar på att fördomarna mot de arbetslösa existerar och att arbetsgivare ofta “ratar” arbetslösa som söker jobb. Det gör att många av dessa fastnar i ett ofrivilligt utanförskap. Det finns studier som visar på att det här påverkar individens ekonomi och hälsa negativt.

Därför måste vi våga gå ut och träffa, men även umgås med arbetslösa. Då kommer vi att se att de är precis som oss. Med andra ord, det är inte något fel på dem som människor. Dessutom är det som så att vem som helst faktiskt kan bli arbetslös på grund av dåliga ekonomiska tider. En arbetsgivare kan när som helst bestämma sig för att skära ner verksamheten och då varsla sina anställda om uppsägning. Så, man ska inte vara för kaxig och tro att “det händer aldrig mig”.

Det är bättre att vara ödmjuk inför verkligheten, och att inse en så enkel sak som att rätt vad det är så kan jag också vara utan arbete. Så, de som uttrycker missaktning gentemot långtidsarbetslösa är enligt mig mycket små människor. De är stora i orden men liten på jorden.

IMG_0426

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: