ATT ARGUMENTERA – EN VIKTIG KUNSKAP OCH TALANG

MÅNGA HAR INTE FÅTT LÄRA SIG RETORIK OCH ARGUMENTATION

Något jag hört från fler lärare på universiteten och högskolorna är att det finns stora brister hos dagens studenter när det handlar om att argumentera för sin sak.

RETORIKÄMNET ÄR VIKTIGT

Det är därför viktigt med ämnet retorik, och det kan hjälpa både de som står på någon scen och argumenterar för sin sak, och de som argumenterar i form av skriftliga texter.

När du som individ argumenterar så gäller det att hålla sig saklig och vara balanserad. Att argumentera kräver också att undvika att bedriva politik. För, tyvärr är det väldigt lätt att hamna fel och då förstör du snabbt för dig själv och raserar ditt varumärke.

VAD FÅR STUDENTERNA LÄRA SIG I RETORIK

Inom ämnet retorik får studenterna lära sig om att undvika de vanligaste felen. Jag vet utifrån egen erfarenhet att retorikstudenter bland annat får träna på att hålla argumenterande presentationer inför publik.

DE VANLIGASTE FALLGROPARNA

Bland dessa fel finns bland annat att argumentera populistiskt.
Ett annat mycket vanligt fel är att tillämpa ett så kallat Ad Hominem argument, däribland att attackera någon annans karaktär, eller att ta till rena personangrepp.

Dessutom är det viktigt att det går att kontrollera fakta som förs fram i samband med argumentationen. Detta för att undvika vilseledning eller manipulation. För er som skriver texter, så är det viktigt att alltid hänvisa till källan så att läsaren kan kontrollera det som påstås.

Slutligen gäller de att se upp och vara mycket försiktig för att ens argument inte ska innehålla någon form av propaganda. Med propaganda menas bland annat positiva eller negativa känslor om något. Dessutom kan propaganda vara paketerad på ett sätt som innebär att det är desinformation.

MIN SLUTSATS

Så, min slutsats är att fler behöver tränas i att argumentera på ett sakligt sätt och därför borde fler få möjlighet att tränas i retorik redan under sin skolgång.
IMG_1098

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: