OM RÖRLIGHET PÅ ARBETSMARKNADEN

Med jämna mellanrum talas det om rörligheten på arbetsmarknaden. Men, arbetsmarknadsforskningen visar tydligt att rörligheten i första hand är regional. Av de personer som byter arbetsplatser så sker hela 60% regionalt, dvs det innebär att individen kan bo kvar där han/hon redan är etablerad.

Således är det relativt ovanligt att folk i Sverige flyttar någon helt annanstans, dvs flyttar till ett jobb längre bort och därmed inte har pendlingsavstånd.

Empiriska studier som genomförts visar på att det regionala arbetsmarknadsläget är en väldigt viktig bestämningsfaktor för hur rörligheten ser ut. Förutom detta så har det visat sig att lönenivåerna kan påverka människors vilja att flytta till ett annat jobb.

Dessutom visar forskningsresultaten på att olika arbetsmarknadspolitiska program har en tydlig tendens att skapa inlåsningseffekter. Människors benägenhet att flytta förändras också med åldern, och ju äldre människor blir desto mindre benägna att flytta är de (Björklund et al.2013:219-229).
Min nya profilbild

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: