SÅ HAR ARBETSMARKNADEN FÖRÄNDRATS – FRÅN JOBB TILL ATT JAGA KONTRAKT

BAKGRUND

David Price nämner i boken OPEN – How weĺl work, live and learn in the future att det finns en skillnad mellan commodity jobs och innovation jobs. Det förstnämnda är standardiserade jobb som säljs till ett rimligt pris. Det sistnämnda är jobb som kräver specialistkompetens och unika förmågor.

Den förstnämnda typen av jobb är det rätt så enkelt att träna människor för, och jobben kan flyttas till vilken del av världen som helst. Innovation jobs däremot är det mycket svårare att flytta eftersom de kräver en specialutbildning och en viss form av träning/praktik för att utföras.

Problemet är att flera länder fortfarande håller fast vid ett utbildningssystem som utbildar människor för den förstnämnda typen av jobb, och att de som utbildas tvingas konkurrera allt hårdare med arbetskraft från låglöneländer.

NÄR JOBBEN TOG SLUT

Phillip Brown har skrivit en bok som heter The Global Auction, och där visar författaren på hur kostnader minskas genom att bryta upp traditionella heltidsjobb i mindre delar. Istället får människor lägga bud när olika kontrakt läggs ut för att utföra mindre uppgifter istället för att utföra heltidsjobb.

Det som har hänt är att medelklassen nu befinner sig in en situation där alltfler är högkvalificerade och är en del av låginkomsttagarna. Dessutom visar studier på att nyutexaminerade inom den så kallade kunskapsekonomin under mycket lång tid kommer att ha det mycket tufft.

Samtidigt visar det sig att varken skolorna, universiteten eller politikerna vågar tala om det här på ett ärligt sätt. För, redan nu pågår det en radikal transformering av hur arbetsmarknaden fungerar.

Paul Saffo som gör olika undersökningar för att försöka spå om framtiden lyfter fram att det vi måste fokusera på är att komma fram till vad som ska ersätta jobben under de närmaste 30 åren.

UPPDRAG – AUKTIONSSAJTER

Det som sker redan nu är att olika uppdrag läggs ut på sajter som Elance.com, som är en del av det som kallas för Knowledge Process Outsourcing (KPO). År 2012 så innehöll sajten hela 1,3 miljoner så kallade kontraktörer. Kontrakt på hela en halv biljon dollar har hittills förmedlats via den sajten, och där sajten tar mellan 7-8% för att förmedla ett kontrakt. Hela 50.000 nya kontrakt kommer upp på sajten varje månad enligt en undersökning som genomfördes år 2011. Hela 36% av användarna uppger att det är deras enda inkomst. Det finns inga mellanhänder utan E-lance sköter hela processen från rekrytering, via urval, ledning av kontraktörer, och betalning för slutförda kontrakt.

En skillnad som är tydlig är att det är stenhård konkurrens om kontrakten mellan de som befinner sig i västvärlden och de som inte befinner sig i västvärlden. Bland annat visar det sig vara stora skillnader hur mycket personer i västvärlden kräver för att ta på sig ett kontrakt som handlar om juridiskt arbete. I USA tar arbetskraften vanligtvis 125 dollar per timme. I Indien så tar motsvarande arbetskraft med samma kvalifikationer bara 15 dollar per timme.

Bara under år 2012 så bidrog den här typen av sajter med 15 biljoner dollar till den Indiska ekonomin. Detta då Indien har en arbetskraft som är mycket välutbildad, och det gäller särskilt inom området IT. Dessutom finns det ett gigantiskt utbud av denna typ av arbetskraft i just Indien, och som är villigar att jobba för en ersättning som är extremt mycket lägre än i västvärlden.

VAD ÄR DET SOM SKER EGENTLIGEN?

Det som sker är att arbetsmarknaden omformas i grunden, och det innebär bland annat att teknik och tillverkningsjobb nu flyttas till bland annat Kina. Samtidigt är det i bästa fall hundratals eller tusentals småföretag från västvärlden som har valt att anlita kontraktörer från bland annat Indien. Det byggs och utvecklas flexibla och virtuella projekt som levererar olika små projekt som behöver utföras. Dessa virtuella projekt hanteras ofta av nyutexaminerade personer som jobbar på olika platser runt om i världen. Allt som krävs är en stabil bredbandsuppkoppling och att kontraktörerna är noga med att upprätthålla sitt goda rykten, samtidigt som de håller nere kostnaderna (Price.2013:14-18).
Min nya profilbild

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: