ATT BYGGA ETT FRAMGÅNGSRIKT TEAM

BAKGRUND

Något som jag är mycket intresserad av är teambuilding. Jag följer noga två olika klubbar för att se hur de jobbar med att bygga ett lag som drar åt samma håll, nämligen Detroit Red Wings och Los Angeles Kings. Personkemin i en organisation spelar otroligt stor roll, och att människor kan ta på sig den roll som de tilldelas utan att bråka. När människors trivs tillsammans så brukar resultaten komma. Ett exempel som vi kan se här i Sverige och i vårt Ishockeylandslag (Tre Kronor). När spelarna träffas så spelar man som ett lag och sätter upp gemensamma mål där ingen är större än laget.

VILKA FÖREBILDER HAR JAG?

Det lag som jag följer allra mest är mitt favoritlag Los Angeles Kings. Sedan de fick in Dean Lombardi som General Manager och Luc Robitaille som President of Businessoperations, så har de fått in en tydlig och långsiktig plan som de följer.

Tidigare byttes det bort spelare i parti och minut, vilket inte längre sker. Nu har man dessutom knutit tidigare spelare med hjärta för klubben att jobba inom verksamheten. Bland annat har de fått in Rob Blake som Assistant General Manager. Sedan har de tidigare spelare som Jim Fox (TV kommentator) och Daryl Evans (Radio kommentator och mediaansvarig). Dessutom jobbar numera de tidigare Los Angeles Kings spelarna Mike Donnelly (College scout) och Glen Murray inom organisationen. FÖrutom detta så är tidigare Los Angeles spelaren Nelson Emerson ansvarig för klubbens spelarutveckling. Som Europascouter har de anställt Christian Ruuttu och Niklas Andersson.

Att klubben nu vunnit två Stanley Cup titlar på mycket kort tid säger en hel del om organisationen och att det lönar sig att bygga något långsiktigt och inte tänka kortsiktigt.

VAD KRÄVS?

När du ska sätta ihop ett team så börjar det redan första dagen med att du måste scouta de personer som du har för avsikt att rekrytera. Det är något de är mycket duktiga på i NHL. Här har vi rätt så mycket att lära i Sverige, då vi ofta chansar rätt så mycket och det gäller speciellt när vi plockar in spelare från andra länder. Många gånger så har man tittat på videoband, talat med olika spelaragenter osv. Det som behövs är att man på plats följer en person i hans eller hennes vardag och ser hur de fungerar tillsammans med andra människor, och hur de hanterar olika situationer som kan uppstå.

Så, det är helt uppenbart att det är superviktigt att få in personer som kan ta en roll i ett team och som accepterar den roll som han/hon tilldelas. Personkemin inom ett team är nåmligen otroligt viktig för att organisationen ska bli framgångsrik. Ett team fungerar som bäst när man samverkar och jobbar mot gemensamma mål och där ingen kör solo.

Sedan kan det också vara bra att det är människor som är lokalt och regionalt förankrade och som känner för bygden och den plats där organisationen är verksam.

Sommarkväll på landet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: