Publicering på nätet och i de sociala medierna

Något som vi lärt oss under den tid vi har vistats i de sociala medierna är att det vi skriver om spelar roll. Vi har bara några sekunder på oss att fånga varje enskild läsares intresse.

Varje enskild plattform kräver sin stil. Twitter med bara 140 karaktärer kräver extremt korta men tydliga budskap, och att det handlar om något som sker här och nu. Visst, det kan fungera att länka till något blogginlägg eller en aktuell händelse.

På Facebook har du lite mer utrymme, men även där tröttnar läsaren om det är en lång text. För användarna på Facebook blir det dessutom extra viktigt att ha koll på sekretessinställningar så det inte smyger in några falska profiler eller andra som kan tänkas vilja ställa till med oreda.

Att skriva en blogg kräver lite annat än att skriva på Twitter eller Facebook. Bland annat så behövs det vissa färdigheter för att bli en riktigt bra bloggare. Det är långt ifrån alla bloggar som har många läsare, så du har kort tid på dig att övertyga dina läsare att de ska stanna kvar. Därför måste du göra en analys över vad människor är intresserade av. Är det en företagsblogg så måste du först scanna av marknaden och se vad du kan få reda på om målgrupp/målgrupper. Sedan måste du målgruppsanpassa din blogg och se till så att den är sökmotoroptimerad. Vill du läsa mer om hur du blir en riktigt bra bloggare, så rekommenderar jag boken Born To Blog – Building Your Blog for Personal and Business Success One Post at a Time

Känsliga ämnen däribland religion och politik bör undvikas eftersom det ofta leder till så starka känslor. Kanske hitta något mer neutralt ämne som intresserar fler läsare. Språkbruk och skrivregler spelar lika stor roll på en blogg som när du skriver andra texter. En slarvigt skriven blogg drar ner ditt anseende, så därför tänk hellre en gång extra innan du skriver.

Låt gärna någon som är duktig på att korrekturläsa att läsa igenom din text. För, det är lätt att bli hemmablind för det som du själv skriver. Dessutom måste du själv göra en stavningskontroll innan du klistrar in texten i din blogg.

Om du får kritik på din blogg, så var noga med att bemöta och behandla det hela på ett professionellt och ansvarsfullt sätt. Ditt rykte eller goda anseende står nämligen på spel.

En spännande bok håller på att skrivas om det här ämnent. Det är Petra Ariton och Nina Jansdotter som satt igång ett bokprojekt som de kallar för “Skriva för webben”.
Walking in the swedish countryside

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: