DET SKRIVNA ORDET GÄLLER – EN LITEN TEXT OM SKRIVANDE

Fredag förmiddag och solen skiner, nu är energin och inspirationen på topp.

Nu på morgonen skriver jag lite om skrivande. Jag vill visa lite på skillnaderna mellan att skriva en akademisk text och skriva en debattartikel eller en blogg.

Att skriva är att lära, precis som att läsa är att lära. Det är en lärprocess och där vi får skriva och skriva om längs vägen.

Antingen skriver man långa texter som när vi skriver uppsatser inom den akademiska världen, eller så skriver vi kortare texter i form av debattartiklar eller en bloggtext med luft mellan styckena.

Den stora skillnaden är att i uppsatser så är det väldigt mycket med teorier och metoder. En debattartikel eller ett blogginlägg är däremot mer fri och där handlar det mer om att övertyga läsaren om en viss handling som vi vill uppnå hos läsaren.

Så, det går bra att nämna vad vi vill uppnå hos läsaren en gång i början av debattartikeln eller blogginlägget och sedan precis i slutet för att påminna läsaren en gång till.

En annan skillnad mellan att skriva en akademisk uppsats och en debattartikel eller ett blogginlägg är att en kort debattartikel eller ett blogginlägg kan vara stenhårt ideologiskt vinklad därför att du skriver som företrädare för partiet.Ett blogginlägg kan också vara baserat på fakta som du läst dig till i någon eller några böcker. Dock är den här typen av texter alltid mer av åsiktskaraktär än en akademisk text. Detta därför att du kanske vill framföra en ståndpunkt i en viss politisk fråga och klargöra var partiet står.

En akademisk uppsats däremot så är det snarare en form av forskning där du ställt upp ett problem i form av ett antagande om hur det förhåller sig. Sedan undersöker du detta med hjälp av olika teorier och metoder.

I en akademisk uppsats utgår du bland annat från tidigare forskning inom ämnet och bygger sedan vidare på det. Dessutom är det jätteviktigt med källorna och källkritiken. En akademisk uppsats eller avhandling ställer stora krav på författaren om att välja litteratur som uppfyller de källkritiska kriterierna. En debattartikel eller ett blogginlägg ställer inte upp lika hårda krav på att du refererar till de källor som du baserar dig på.

En debattartikel eller ett blogginlägg har ju inte samma målgrupp som en akademisk uppsats eller en avhandling. Så, det gäller att hela tiden vara på det klara med vem är det jag skriver för.
IMG_0432

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: