INTERNET OCH SOCIALA MEDIER I KAZAKSTAN

BAKGRUND – KAZAKSTAN

Kazakstan har 15,5 miljoner invånare och består av Kazaker (63.1%), Ryssar (23.7%), Uzbeker (2.9%), Ukrainare (2,1%), och Uygurer (1.4%). Landet har också olika religioner, nämligen muslimer (47%), Rysk-ortodoxa (44%), Protestanter (2%), och övriga (7%).

Endast 2,8% av landets BNP används till utbildning, vilket rankar Kazakstan på 137:e plats i världen, och samtidigt så är läskunnigheten 99,5%.

MEDIASITUATIONEN

Nästan all massmedia i Kazakstan ägs och kontrolleras av regeringen. Dock finns och tolereras ett fåtal oppositionella och oberoende nyhetskällor.

SOCIALA MEDIER I KAZAKSTAN

Sociala medier har kommit att bli en viktig form av kommunikation, och det gäller särskilt bland ungdomar. Internet har idag en teckning på 45%. Landets första stora Internet portal för epost och sociala medier var baserad i Ryssland, och det var Mail.ru. Men det sker en viss positiv utveckling då nya sajter öppnas då och då. De mest populära social media sajterna i Kazakstan är Facebook och Twitter. En annan mycket uppskattad portal är den ryska versionen av Facebook som kallas för vKontakte.

Det mesta av informationen i de sociala medierna i Kazakstan är inte politiskt utan handlar istället om kultur, underhållning och personliga kontakter. Internetanvändare i Kazakstan har fått vänja sig vid 404 error messsages därför att det är rätt så vanligt att regimen blockerar sajter.

Tittar vi närmare på vem eller vilka det är som använder sociala medier i Kazakstan, så är det i första hand den urbana befolkningen, de välutbildade och ungdomarna. Men det förekommer allt oftare att journalister använder sociala medier för att uttrycka idéer och åsikter på ett horisontellt sätt.

Ett antal nya plattformar försöker få användarna intresserade, däribland en plattform som skapats av regimen. En plattform som har kommit att bli särskilt populär är Tengrinews.kz. Där erbjuds ett ganska omfattande innehåll med bland annat extensiva nyhetsrapporter, men även utrymme för bloggar och diskussioner.

Politiska bloggar har med åren blivit alltmer populära, och det gäller särskilt bland ungdomar. Dessa är ofta mycket välskrivna och stimulerande. Två bloggar som när är särskilt populära är Aidashov.yvision.kz och Sadenka.yvision.kz.

JURIDIK – INTERNET OCH SOCIALA MEDIER I KAZAKSTAN

Sedan staten Kazakstan formellt blev självständig så har ett antal lagar kommit på plats, men även en transparent konstitution. Jämför vi med andra länder i centralasien så är Kazakstan mer tillåtande vad gäller att tillåta information att flöda fritt. Det är dock bara på papper, för det har visat sig vara mycket svårt att upprätthålla lagstiftningen, och flera rättsliga organisationer intygar att det är svårt att skydda det fria informationsflödet då det också har kommit på plats ett antal repressiva lagar, och det gäller särskilt inom området Internet (Couper, Nurmanov, Adams.2014:207-223).
Förmiddag ute på landsbygden

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: