NARCISSISM – NÄR INDIVIDUALISMEN SPÅRAR UR

Psykologen Dr. Barbara Killinger skriver i boken “integrity” om vad som sker när individualismen spårar ur. Hon använder här begreppet Narcissism. Hon beskriver det här som att individens frihet börjar rasa samman och där individen saknar tillräcklig självkontroll eller medkänsla som styr individens handlingar.

Enligt Dr. Killinger så kan Narcissim bli en destruktiv dynamik som medför att individens livsenergi upphör, vilket samtidigt leder till att förmågan att växa psykologiskt blockeras.

Narcissism är en extrem form av individualism som kännetecknas av att individen helt saknar respekt för samhällets kollektiva värderingar, regler och lagar. Många narcissister ser sig själv som speciella och att de står ovanför vanligt folk. De kan också uppfattas som charmerande när det vill något speciellt och deras ambitioner kan ibland uppfattas som blinda, och en tydlig tendens till makthunger finns. Deras manipulativa beteende kan ofta leda till andra människors lidande.

Något annat som Dr. Killinger nämner är att personer med narcissistiska drag uppfattar sig själva som idealiserade, och väldigt självupptagna och att de har en arrogant bild av vem de önskas ses som. I vissa fall kan det gå så långt att individen avvisar all information som motbevisar eller som kommer i konflikt med deras egen bild eller erfarenhet av verkligheten, eller att de till och med anser att all sådan information är fullständigt irrelevant.

Dessutom lyfter författaren fram att narcissister ofta väljer att inte ta något ansvar. Dessutom visar forskningen på att narcissister ofta är de ultimata pragmatikerna. Det innebär att de kan välja att acceptera värderingar och tro när de ser detta som värdefullt och strunta i det fullständigt när det inte passar dem och deras verklighet. Slutligen nämner hon att det finns de som vi kallar för paranoida narcissister och de kännetecknas av att det omöjligen kan vara så att två olika personer kan ha rätt, och att endast en kan ha rätt och de andra har alltid fel (Killinger.2010:52-54).

IMG_0432

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: