ATT OMVÄRLDSBEVAKA OCH ANALYSERA

Oavsett om du är ett stort företag eller ett litet företag så behöver du hela tiden omvärldsbevaka. Det handlar i grund och botten om att se till så företaget har handlingsberedskap.

Som ansvarig för omvärldsbevakningen måste du noga bevaka och analysera vad dina konkurrenter gör, och även ha god koll på skeenden runt om i världen som kan påverka. Här tänker jag tex på kunskap kring naturfenomen som kan påverka din export till olika regioner i världen.

Du behöver använda många olika typer av källor för att vara helt uppdaterat på vad som sker. Nätet är en källa, men lika viktigt kan det vara att följa med i vad som skrivs i olika böcker som berör olika delar av världen.

I dagens globala världen där alltfler företag är ömsesidigt beroende av varandra för sin existens så gäller det hela tiden att vara medveten om olika skeenden och agera innan företaget råkar utför något otrevligt.

Då allt snurrar på i en rasande takt så blir det allt viktigare att ha koll på både den ekonomiska och politiska situationen i de länder där ens företag är verksam. För, politisk oro eller i värsta fall statskupper kan leda till att börsen i det landet sjunker snabbt som tusan. Dessutom har det visat sig att väderfenomen tex jordbävningar som kan slå ut produktion och andra enheter kan utgöra en stor risk för företagen.

I och med att vi blivit alltmer IT-beroende så har också den IT-relaterade brottsligheten blivit ett stort problem för näringslivet. Därför behöver företaget ha mycket god koll på hur hotbilden ser ut, för att inte företaget ska utsätta sig självt för onödiga risker. Ett företag behöver oavsett storlek ha en IT-avdelning som har stenkoll på allt som sker i och runt IT-systemet däribland att företagets virusskydd och brandvägg hela tiden är uppdaterad.

Om ditt företag inte har någon egen omvärldsbevakning och analys, så går det numera att använda sig av outsourcing för att ta hjälp av experter på omvärldsbevakning och analys. Det finns företag som är specialiserade på det här däribland Lerdell Investigations.

 

.Grönt och fint

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: