KINA – FRÅN THE GREAT FIREWALL TILL DIGITALT INDUSTRISPIONAGE

Det Kinesiska övervakningssamhället börjar bli rätt så välkänt vid det här laget. Kina är välkänt för sin “The Great Firewall” för att stänga ute sidor som de inte vill att folket ska kunna ta del av däribland information om mänskliga rättigheter och demokrati.

Men, mera okänt är att 2008 så upptäckte Citizen Lab att den kinesiska versionen av Skype som heter TOM-Skype hade kodats på ett sådant sätt att den i hemlighet fångar upp privat och krypterad kommunikation, men även chat där de fångar upp förbjudna kodord. Trots enorma protester mot Skype så har de fortsatt att leverera den här tekniken till Kina.

Dessutom har det visat sig att hackerattacker från datorer i Kina ligger bakom mycket allvarliga intrång som riktats mot bland annat företaget Nortel Networks i Kanada, och det höll på i hela tio år. Den som upptäckte det hela var Brian Shields en anställd som är specialist på att genomföra forensic investigations.

Genom sina intrång så lyckades dessa kineser få tillgång till lösenord som gick till de högsta ledarna i företaget, och därmed fick de indirekt tillgång till företagshemligheter. Nästa märklighet inträffade år 2012 då det statliga kinesiska företaget Sinipec Corp försökte genomföra ett övertagande av Talisman Energy, som är ett av kanadas ledande företag inom olja och gas exploatering. Samtidigt visade sig att även detta företag hade varit utsatt för hackerintrång från Kina, och på så vis hade de tillgång till affärshemligheter när de lämnade ett så kallat fientligt bud på det Kanadensiska företaget (Deibert.2013:74-77).

Så, den nya typens industrispionage ser helt annorlunda ut. Tidigare planterade man en eller två personer inne på det företag som man ville spionera på. Nu körs allting över internet, och det är mycket svårt att spåra eftersom det går enkelt och snabbt att förflytta sig mellan olika servers i olika länder.

Fin solnedgång ute på landet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: