EN KORT HANDBOK FÖR NYBÖRJARE PÅ TUMBLR

En social plattform som kanske inte är så stor eller känd i Sverige är Tumblr. Den stora fördelen med Tumblr är att den går att anpassa på många olika sätt för att passa respektive användare. På Tumblr hittar man många av de som inte hänger på alla andra plattformar, tex personer som är avvikande, personer som inte tycker och tänker som alla andra, politiska “pundits” osv.

Tumblr har blivit extra populär bland musiker och fotografer, men plattformen fungerar även bra för den vanliga användaren.

ATT KOMMA IGÅNG MED TUMBLR

Det första du behöver göra är att surfa in på http://www.tumblr.com. Där får du frågan om att uppge din epost adress och ett lösenord för att skapa ett konto. Du kommer också att få en fråga om URL, vilket kommer att bli din blogs webadress.

Innan du kan sätta igång så gör Tumblr en säkerhetskontroll med hjälp av ett CAPTCHA test. Detta för att skydda sig mot falska konton.

Nästa steg är att ändra grundinställningen och sätta in ett personligt foto. Du går till “settings” och klickar på att ladda upp ett eget foto. Efter att fotot är uppladdat så måste du spara dessa nya inställningar, vilket du gör genom att klicka på “save prefences”.

ANPASSA DITT KONTO

På höger sida så finns en sidebar och där kan du välja att anpassa utseendet på din sida. Du an till och med ändra tema för att passa just dig och din stil. När det gäller din ursprungs URL så går den till och med att ändra, vilket inte går att göra när du använder blogg på WordPress. Dessutom kan du gå in och ändra språk på din Dashboard, och ställa in tidszon osv. Sedan kan du klicka för att dina publiceringar på Tumblr skall delas på Facebook och Twitter.

KOMMA IGÅNG MED BLOGGEN

När du börjar med bloggen så kan du välja att antingen ha bara text, eller kombinera text med foto. Du kan dessutom välja att dela citat med andra, som då syns på din blogg. Andra funktioner som du kan använda för din blogg är link, chat, audio och video.
Du kan lägga in fotografier i din bloggtext, men bara fotografier som redan finns i din dator. Dessutom finns möjligheten att bara dela ett fotografi och skriva en kort beskrivning av vad fotot föreställer. En länk lägger du enkelt till genom att klicka på link och sedan klistra in den URL adress där länken finns. Då kommer dina följare kunna se denna länk på din sida.

LJUDFILER

För de som är musiker så är detta extra uppskattat. Tumblr tillåter dig att publicera en ljudfil per dag, och du kan välja mellan att hämta filen från din dator, eller från Soundcloud eller någon annan direktlänk från andra ställen på nätet.

VIDEOFILER

Video är lika enkelt att lägga till som fotografier. Du kan antingen lägga till din egen video eller hämta och dela en film från någon annan källa. Maxstorleken är dock begränsad till 100MB.

ATT FÖLJA ANDRA ANVÄNDARE

Tumblr handlar inte bara om dig själv, utan du kan söka upp andra användare och välja att följa dem. När du får upp den du är intresserad av så syns symbolen “follow” på deras sida, och då klickar du på den så är allt klart. För att skydda den enskilda användaren så finns det också möjligheter att blocka en följare, för att sedan kunna rapportera det som spam eller trakasserier.

ATT GILLA PUBLICERINGAR

Du som användare kan välja att “gilla” någon annans publiceringar och det gör du genom att klicka på det illa röda hjärtat under publiceringen.

REBLOGG

För varje användare så finns det möjligheter att göra “reblog”. Det används när du hittar en publicering som du vill dela med andra som följer dig. Du gör reblog genom att klicka på symbolen med två pilar under själva publiceringen.

TUMBLR VIA MOBILEN

Precis som på andra plattformar så finns Tumblr för smartphone. Du går då in på respektive telefons appstor och laddar ner den software som behövs. När du sedan använder denna app så loggar du in med samma användarid och lösenord som när du använder Tumblr via datorn.

The Swedish Countryside

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: