Handbok för nybörjare på Facebook

Facebook är idag den största sociala plattformen, och det är enkelt att gå med.

ATT GÅ MED I FACEBOOK

Det enda du behöver göra för att skaffa en konto på Facebook är att ange epost adress och din födelsedag. Du rekommenderas att redan från början använda dig av ett lösenord som är svårt att knäcka.

För att verifiera ditt konto så använder sig Facebook av något som kallas för CAPTCHA. Detta för att undvika att det är tal om en datorbaserad “bot” som skickar spam.

Nu är du redo att starta din resa på Facebook. Börja gärna med att ladda upp en personlig profilbild där hela ditt ansikte syns. Detta därför att ge en så bra bild som möjligt av vem du är.

Du kan också lägga in var du jobbat tidigare och information om din utbildningsbakgrund. Något annat som du kan ha nytta av är möjligheten att lägga till människor, för att bygga ditt nätverk.

Numera går Facebook lite mer på djupet och frågar om sådant som vi som individer inte talar om i samband med trevliga samtal. DEt jag talar om är att de frågar efter uppgifter om dina politiska, religiösa och filosofiska åsikter.

ATT “GILLA”

Den stora saken med Facebook är möjligheten att “gilla” andras inlägg, bilder, men även att gilla musikter, böcker, filmer och tv-serier.

SKYDDA DIN KONTAKTINFORMATION

Det kan mycket väl vara som så att du som användare inte vill att alla ska se allt. Därför kan du välja vem som kan se vad. Du kan välja mellan offentlig, privat, bara jag och anpassad.

ATT HITTA VÄNNER

Redan när du går med i Facebook så kommer du att bli ombedd att identifiera vänner utifrån dina kontakter i din e-post box. Ett annat verktyg är Friend finder. Det fungerar som så att du klickar på bokmärke, och då får du upp ikonen för att hitta vänner i den övre högra hörnet. Sökningen kan baseras på folk som du kanske känner, din hemstad, nuvarande plats, utbildning, jobbhistoria.

DIN HEMSIDA

När du loggar in på Facebook så kommer du direkt till din hemsida, och där kommer du att se dina vänners inlägg i nyhetsflödet. Det går också att ställa in att vissa saker skall synas mer tydligt, och det genom att markera vissa som “huvudnyheter”.

ATT UPPDATERA SIN STATUS

Det är mycket enkelt att uppdatera sin status på Facebook, då det finns en ruta längst upp och där kan du kort skriva din status, och du kan samtidigt bifoga foto, eller en video.

PRENUMERATIONER

Du som användare kan också välja att prenumera på en persons inlägg även om ni inte är vänner. Du går till personens egen sida och sedan klickar du på “prenumerera”.

CHATT

När du är inloggad på Facebook så kan du chatta med dina vänner. Du ser en grön prick bredvid namnet på de som är inloggade på chatten. Det går även att skicka ett chatt meddelande till en vän som inte är inloggad, och då får hon eller han detta meddelande nästa gång de loggar in.

BOKMÄRKEN

För att göra din närvaro på Facebook enklare och mer effektiv så finns det en möjlighet att göra “bookmark”. Då kan det bli enklare att hitta det som intresserar dig direkt.

MEDDELANDEN

Du som användare kan skicka meddelanden till dina vänner utan att alla andra ser det. Då syns det hos din vän med en röd markering på symbolen för meddelanden. Där står också markerat hur många ny meddelanden som du har. När du öppnat en konversation så kan du radera, skicka vidare, lägga till personer, lämna gruppen eller arkivera meddelanden.

EVENTS/EVENEMANG

På Facebook så kan du också skapa information om events. Detta underlättar för dina vänner att hålla koll på events som de eventuellt vill delta i.

SKAPA GRUPPER

På Facebook kan du också skapa grupper där människor går samman baserat på ett eller flera gemensamma intressen. För att gå med i grupper så behöver du inte ens vara vän med personerna ifråga. Det finns olika typer av inställningar för grupper som skapats. Det kan vara offentliga grupper eller hemliga/slutna grupper.

SKAPA SIDOR

Som användare på Facebook så kan du skapa sidor som kan vara organisationer, företag eller något som du vill stödja. För vanliga användare/privatpersoner så gäller max 5000 vänner, men en sida kan ha hur många “gillare” som helst.

TIDSLINJEN

Tidslinjen på Facebook kan förstås som en sammanfattning av dig som person på Facebook. Det kan gå hela vägen tillbaka till din födelse beroende på vilken information som du har angett. För att göra din tidslinje mer intressant så uppmanas du att ha en bakgrundsbild, och du kan anpassa var du vill ha din bakgrundsbild.

FOTON

Foton blir allt viktigare i de sociala medierna för att göra inläggen mer intressanta. Du kan lätt bifoga ett foto när du gör en statusuppdatering och då välja att hämta foto från din dator, från din kamera, eller från ditt album. När du har foton där dina vänner är med, så kan du dessutom välja att “tagga” dem. Då ser de dessa foton längst upp i sitt nyhetsflöde.

VIDEO

På Facebook kan du numera ladda upp videoklipp och spara dem vid sidan om ditt fotoalbum. Vill du editera en video så får du göra det utanför Facebook, och för de som använder Mac så rekommenderas iMovie, och för PC användare rekommenderas Movie Maker.

DIN SÄKERHET

Som alla vet så kan det uppstå problem i de sociala medierna precis som i verkligheten. Därför finns det säkerhetsinställningar på Facebook som varje användare måste lära sig. Där kan du bland annat sälla in vem som kan se dina inlägg. Du kan välja mellan offentlig, vänner och anpassad. Du kan också välja att “blocka” personer så att de inte kan störa dig eller skicka meddelanden till dig. Då går du till sekretessinställningarna på högerkanten, och där kan du sedan i samband med att du vill blocka, skriva in användarens namn. Då får du upp en bild på den profilen, och sedan kan du blocka och till och med anmäla profilen.

 

Walking in the swedish countryside

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: