IT-RELATERAD BROTTSLIGHET

I den nya boken “Cybersecurity and Cyberwar – What everyone needs to know” så tar forskarna och författarna Peter W. Singer och Allan Friedman upp problemet med IT-relaterad brottslighet.

När vi tänker på IT-relaterad brottslighet så handlar det ofta om brottslingar som använder digitala verktyg för att stjäla eller på andra sätt genomföra olagliga aktiviteter.

När informationsteknologin utvecklas i en rasande takt så blir det allt svårare att hitta brott som inte har någon koppling till den digitala världen.

Den vanligast förekommande versionen av IT-relaterad brottslighet är det som kallas för “credential fraud”. Det går normalt ut på att missbruka kontoinformation för att lura finans- och betalsystem, däribland kreditkortsföretag, uttagsautomater och onlinebanker.

En annan form av IT-relaterad brottslighet är attacker som riktas mot mellanhänder genom att identifiera källor av värde, tex mekanismer för marknadsföring. Ett brott som vi tyvärr har kommit att se alltmer av är det som kallas för “click fraud”. Det fungerar som så att brottslingarna registrerar en sajt med en namn som liknar ett riktigt namn och sedan nyttjar de att människor är oförsiktiga. I vardagstal kallas dessa ljusskygga individer för Enterprising scammers.

Internet scams blir allt vanligare, och det riktas inte längre bara mot företag utan även mot individer som är säkerhetsmedvetna. Syftet är många gånger att lura av människor pengar eller att lura dem att lämna ut användaruppgifter genom att utge sig för att vara banken eller ens kreditkortsbolag.

Sedan finns det en anna typ av scams där hot är vanligt, och då handlar det ofta om personer och sajter som är mycket säkerhetsmedvetna. Bland annat så förekommer det så kallade falsk information om anti-virus software, som de försöker lura människor att ladda ner. Vad som då händer är att individen i själva verket laddar ner så kallad Malware, som är mycket skadligt för datorn.

Dessutom har det blivit mycket vanligt med bedragare på nätet, och de utgå ofta ifrån kärlek som människor besitter gentemot varandra. Ett av de mest kända exemplen är “Stranded Traveler” där någon utger sig för att vara fast utomlands och att de blivit av med både pengar och pass, och att de då skickar ut ett falskt “rop på hjälp”. Detta används sedan för att ta kontroll över människors e-post och deras konton på olika sociala nätverk. De försöker ofta lura människor och få dem att sända pengar.

Numera har en annan form av bedrägerier börjat ta alltmer utrymme. Här handlar det om falska apotek som erbjuder icke-godkända läkemedel. Ofta sker det från så kallade offshore pharmaceutikal plants.

De mer avancerade formerna av cyberbrottslighet riktar in sig direkt på företagen, och då handlar det ofta om att försöka få tillgång till affärshemligheter och upphovsrättsskyddat material, och här förekommer det ofta olika former av utpressning (Singer & Friedman.2014:85-89)

 

IMG_0426

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: