VAD ÄR HACKTIVISM?

Termen “hacktivism” skapades av en hackergrupp i Lubbock, Texas. De tog sin utgångspunkt i att information “online” ska vara helt fritt då de ansåg att just detta utgör en universell mänsklig rättighet.

Sakta men säkert startade och organiserades olika projekt med detta som grund, och då var fokus att bekämpa olika typer av nätcensur, och att de samtidigt erbjöd teknisk hjälp till de som lever under förtryckarregimer.

Order hacktivism har skapats genom en sammanslagning av begreppen “hacker” och “aktivism”. Hacktivism kan ses som en typ av civil olydnad baserat på den senaste teknologin.

Hacktivism kan utgå ifrån en enskild individ eller ifrån lösa koalitioner typ Anonymous som går samman för att fokusera på ett gemensamt mål.

Mer sofistikerade versioner av hacktivism har en tendens till att även ägna sig ått cyberspionage. De penetrerar nätvek och finner värdefull information som de sedan plockar ut ur systemet. Ofta kan det handla om information som visar sig vara pinsamm för företaget, myndigheten eller regeringen om den släpps ut till allmänheten (SInger & Friedman.2014:77-79).

IMG_1098

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: