Cybersäkerhet och den mänskliga faktorn

Den mänskliga faktorn är ofta väldigt avgörande när det gäller cybersäkerhet. Det finns ett antal exempel på det här som bör nämnas. I ett fall handlade om en person som plockade upp vad som såg ut att vara skräppapper från godis utanför en militärbas. Vad det i själva verket handlade om var en så kallad “candy drop” strategy, där någon lämnat en liten flyttbar disk dolt som “godisförpackning”.

När sedan en person på basen plockade upp det här och kopplade in disken till datorn så laddade datorn upp en så kallad “worm” som smittade ner hela IT-systemet och som scannade av datorns information, och installerade olika backdoors till systemet.

Det tog Pentagon hela fjorton månader att rensa IT-systemet, och allt på grund av en enskild individs brist på försiktighet. Det här fallet kom att bli känt som “Buckshot Yankee”.

Ett annat fall handlar om en militär som hittade en CD-skiva på herrtoaletten och sedan i rent oförstånd tog den till sin dator för att se vad som fanns på den. Och i det här fallet visade sig handla om olaglig file sharing av musik.

IT-experter lyfter nu fram att för att förbättra cybersäkerheten så behövs det att användarna av IT-system där det finns känslig information regelbundet utbildas och certifieras i hur de handskas med sådana här situationer (Singer & Friedman.2014:64-65).

Solnedgång

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: