De sociala mediernas utveckling!

Jenn Elias skriver om “Evolution of Social Media”. Hon resonerar som så att sociala medier och nätverkssajter har kommit att ersätta tidigare traditionell kommunikation i form av brev och telefonsamtal.

Världen utvecklas i mycket snabb takt, och när Internet och E-post etablerades så ansågs det av vissa som att e-post inte gav en tillräckligt snabb återkoppling. Det här medförde tillslut att America Online (AOL) år 1995 skapade instant messaging. På det här sättet kunde användaren se vilka av ens vänner/kontakter som är online samtidigt.

Samma person som skapade Instant messenger, nämligen Jonathan Abrams hade en helt annan idé, och år 2002 så skapade och lanserade han nätverkssajten Friendster. Chris DeWolf och Tom Anderson såg helt plötsligt att det finns en potential i sociala nätverkssajter. Resultatet blev att de år 2003 skapade och etablerade sajten MySpace. På bara två år så ökade antalet medlemmar på MySpace från två miljoner till åttio miljoner. Sajten ökade i popularitet enda fram till år 2008, då det började ske en inbromsning.

Redan år 2005 så skapade Mark Zuckerberg Facebook. Facebook blev snabbt mycket populärt bland en del studenter på vissa utvalda college. Hela 85% av studenterna på dessa college kom att ansluta sig till Facebook, varav hela 60% loggade in dagligen.

Samma år, nämligen 2005 så skapades en helt annan typ av plattform där det gick att ladda upp och dela videoklipp. Sajten fick namnet Youtube. Skaparna bakom denna sajt var Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim.

I mars 2006 kom nästa steg i utvecklingen av sociala medier. Då Jack Dorsey lanserade microbloggen Twitter (Elias.2012:7-11).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: