Utbildning i sociala medier och digitalt företagande!

Det som vi har kunnat se och konstatera under de senaste åren är att de sociala medierna växer så det knakar.

Facebook fick snabbt ett enormt genomslag och är idag den största plattformen. Efter detta har utvecklingen gått med en rasande takt, och idag talar alla om Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, Orkut och många fler.

Vad som är tydligt är att utbildning i sociala medier inte riktigt hängt med, utan det behövs utbildning i sociala medier bland annat för arbetssökande. Det kan handla om både äldre och yngre arbetssökande. Vad vi dock vet är att ungdomar har en tendens att vara bättre på att ta till sig av den teknologiska utvecklingen. De som växt upp på 1990-talet och framåt har ju växt upp med datorn och Internet som en naturlig del av sitt liv.

De av oss som däremot är födda i början av 1970-talet växte upp under en helt annan tid. Då var det mer naturligt att vara ute och umgås med sina kompisar ute i verkligheten, och i samband med olika fritidsaktiviteter.

Dagens ungdomar är så vana vid datorn, internet, sociala medier, chat, irq och många andra alternativ. De sitter där framför datorn istället för att vara mer fysiskt aktiva ute i verkligheten. En del forskare har hänvisat till att detta är en av orsakerna till att alltfler barn är överviktiga idag.

Det finns både en framsida och en baksida med datorn och Internet. Nu kan människor kommunicera och nätverka över lands- och kontinentgränser utan några större problem. För oss som är födda i början av 1970-talet så är sociala medier ett relativt nytt fenomen och verktyg. Vi har fått lära oss längs vägen då alltfler idag är uppkopplade via datorn eller sin smartphone.

Alltmer av tjänsterna flyttat ut på nätet, och bland annat erbjuder numera bankerna Internetbank istället för att kunderna skall köa inne på något fysiskt bankkontor. Vissa banker tar betalt för denna tjänst medan andra inte gör det.

Numera så har nästan alla företag och myndigheter en egen hemsida, eller till och med flera hemsidor, därför att den som inte syns finns inte.

Därför blir det allt viktigare med att bygga och etablera sitt varumärke på nätet och i de sociala medierna. Även detta är något som det behövs utbildning i för de som är ovana vid denna nya ordning.

För arbetssökande blir det därför extraviktigt att bygga och etablera sitt personliga varumärke för att fånga arbetsgivarnas intresse. Utan ett starkt personligt varumärke blir det mycket svårt att marknadsföra sig i den digitala verkligheten.

Hela arbetslivet håller på att förändras i grunden, och det blir väldigt tydligt i den nya bok om det ditigala arbetslivet som skrivits av min vän Cathrin Frisemo.

Tittar vi utomlands så talas det redan om virtuella medarbetare, och att det här spelar roll för att ge en virtuell frihet åt de som är småföretagare. Att hitta rätt virtuella medarbetare och att erbjuda dem rätt träning är centralt för företagets fortsatta framgångar på marknaden. Det är något som tas upp ingående i den nya boken “Virtual Freedom – How to work with virtual staff to buy more time, become more productive, and build your dream business”, som skrivits av Chris Ducker.

En annan utveckling vi nu ser på grund av den snabba teknologiska utvecklingen är att fler väljer att bli digitala nomader, vilket innebär att de jobbar ifrån någon plats som de själva väljer. Det kan i princip vara var som helst i hela världen bara det finns en stabil internetuppkoppling. En som lever detta liv och delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter är Anna Åberg. Det finns också två mycket intressanta böcker om det här, nämligen “The Suitcase Entrepreneur” skriven av Natalie Sisson. Den andra boken är “Click millionaires” skriven av Scott Fox.

Så, det behövs en omfattande utbildning i hur du som individ kan använda de olika verktyg som den teknologiska utvecklingen innebär. Kunskaper om hur du sätter upp din egen säljande hemsida för att locka kunder och presentera dina produkter och tjänster. En hemsida kan idag byggas och utvecklas rätt så enkelt med hjälp av verktyget WordPress.

Så, världen har på bara 10-15 år kommit att förändras i mycket snabb takt. Gränser och hinder rivs ner och Internet öppnar upp för helt nya möjligheter att mötas och att driva företag som kan göra affärer över landsgränser. Därför behövs det också nya och uppdaterade kunskaper om hur du bedriver ett framgångsrikt nätbaserat företag.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: