Tonläget på nätet och i de sociala medierna!

Efter att ha varit med i de sociala medierna nu under ett par år så tycker jag mig se att tonläget har blivit hårdare/råare med åren.

Funderar om detta hänger samman med att människor sitter bakom en datorskärm och att det hela är så opersonligt.

Denna fråga behöver diskuteras och analyseras, därför att jag tror många som vräker ur sig dumheter och oförskämdheter mot andra inte skulle säga sådana saker face-to-face.

När jag följer med hur en del kommenterar artiklar som varit i tidningarna så verkar en del ta i som bara tusan, och det är inga trevliga ord som används. Det är så både i kvällstidningar och dagstidningar, men jag upplever att tonläget är råast när det handlar om artiklar i Sportbladet (bilaga) till Aftonbladet. Människor hoppar på varandra och kallar varandra en massa elakheter och dumheter.

Det här gör ju att människor skräms bort från aktivt deltagande därför att många vill inte bli påhoppade eller utsatta för kränkningar av olika slag.

Visst, vi har yttrandefrihet men det måste endå finnas gränser och en viss återhållsamhet.

Att kalla någon för olika dumma och elaka saker, kallas inom retoriken för “namecalling” och anses inte som acceptabelt vid en debatt eller diskussion.

Sedan kan det ju säkert vara som så vid en del tillfällen att det handlar om människor som själva inte mår bra, och som av någon anledning då avreagerar sig på andra människor.

Tyvärr är det så många som idag lever i utanförskap, eller är utsatta på något sätt beroende på sjukdom, långtidsarbetslöshet och andra former av utanförskap. Dessutom är vi dåliga på att fånga upp den här typen av problematik innan det spårar ur.

Skolan borde ha eller få resurser för att följa upp elever som riskerar att hamna på glid. Det är svårare för vuxna människor eller unga vuxna som redan lämnat skolans värld.

Människor skall inte tillåtas fastna i ett långvarit utanförskap, utan ser vi att människor systematiskt ratas, dvs blir bortsorterade av alla arbetsgivare där de sökt jobb så är det viktigt att vi reagerar mycket snabbare än vad vi gör idag. Detta därför att det finns enligt den vetenskapliga och medicinska forskningen en tydlig koppling mellan utanförskap och psykisk ohälsa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: