Livet och världens utveckling är oförutsägbart

Många tycks tro att livet är en spikrak väg framåt och där alla är garanterade jobb, lycka och rikedom.

Alla är inte födda in i rikedom och alla har inte så himla lätt för sig. Vissa av oss är inte genier, utan får jobba så mycket hårdare för att komma någonstans i livet.

Matematik har aldrig varit mitt ämne eller min starka sida. Dessutom var jag inte världens ljus när jag gick i skolan. Tron på att höga betyg är allt som är värt något här i livet är en fantasi.

Själv har jag inte tillbringat hela livet i svensk skola, utan jag har även fått förmånen att se en annan verklighet, nämligen hur det fungerar i USA och i det amerikanska skolsystemet. Jag har nämligen bott och gått i skola i både Madison (Wisconsin) och La Jolla (California).

En sak som jag märkte direkt är skillnaden i vilken status läraren/lärarna har. I Sverige så har vi monterat ner lärarnas auktoritet och respekten för lärarna finns inte där längre.

I USA så är det tvärtom, och där tilltalas läraren Mr. eller Mrs. och sedan efternamnet. Samma sak är det med titlar, dvs en som är läkare skall alltid tituleras Doctor (Dr.).

Extranoga är det med militära titlar, därför att det är status att vara aktiv militär i USA. Till exempel så ska den förra försvarsministern i USA Colin Powell tituleras “General”, då han är en pensionerad förstjärnig General.

En minister i USA ska tituleras “secretary” teX utrikesminister som tituleras “Secretary of State”, och utrikesminister som tituleras “Secretary of defense”. Högsta chefen för Homeland Security ska tituleras “Secretary of Homeland Security”. Precis som att Presidenten ska tilltalas Mr. President.

I Sverige gick det lite för långt i samband med den så kallade “du-reformen” för många år sedan. Vi förlorade då respekten för titlar, hierarki och status. Att vi har valt en annan väg i Sverige beror på att Sverige har en lång tid av Socialdemokratiska regeringar som har haft jämlikhet som något centralt. Det innebär att vi har monterat ner skillnaderna mellan människor, monterat ner klass, monterat ner status av olika slag.

I USA däremot där varken socialism eller socialdemokrati existerar, och där repulikaner och konservatismen är väldigt stark så fungerar det annorlunda. Dock varierar det en hel del mellan de olika delstaterna. De som hör hemma inom Demokraterna är mer vänsterlutande, men är inte att betrakta som socialdemokrater eller socialister.

Sverige har mest gemensamt med de nordiska länderna, och bara delvis något gemensamt med övriga EU-länder. Finland är tex mer USA-vänligt än Sverige. Detta därför att de har erfarenhet av krig och hotet och hoten från den ryska björnen. Sverige har inte den här typen av historia och har haft en mer USA-kritisk hållning. Det märktes tydligt under och strax efter Vietnamkriget och det märktes tydligt i det numera mycket ökända talet av Olof Palme, som försämrade relationerna till USA.

Under lång tid så genomfördes en nedrustning av svenskt försvar efter att kalla kriget tog slut. Bland annat så monterades flygskolor och flygfält ner. Barkarby stängdes, Tullingebasen stängdes, Flygskolan och flygutbildningen i Ljungbyhed avvecklades.

Många länder ansåg då att Sverige var riktigt naiva. Nu ser vi att de fick rätt då den ryska björnen återigen mullrar och har ockuperat Krim och bidragit till kaos i de östra delarna av Ukraina.

I USA har man valt att inte montera ner försvaret. Det känns väldigt tryggt i tex California. Där finns både Edwards Airforce Base utanför Los Angeles, men även Miramar Airforce Base utanför San Diego.

Sedan finns det en marinbas vid Coronado utanför San Diego där de stora hangarfartygen har sin hemmahamn.

EU har inte ens ett eget försvar, så varje gång det inträffar något här i Europa så “tvingas” vi att vända oss till USA för hjälp. Så, EU är helt beroende av Nato för sin försvarsförmåga.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: