Olika typer av virtuella medarbetare

 

Enligt Ducker (2014) så finns det ett antal olika typer av virtuella medarbetare, nämligen (1) generella virtuella assistenter, (2) webbutvecklare, (3) grafisk designer, (4) sökmotoroptimerare, (5) innehållsproducent, (6) videoredigerare, (7) app utvecklare.

Fördelen med att använda sig en generell virtuell assistent är att det är relativt billigt, och de klarar ofta av den nivå av online arbete som du ger dem. Detta är också ett bra sätt att lära sig om idén med virtuell bemanning. De vanligaste arbetsuppgifterna för virtuella assistenter är: (1) omvärldsbevakning och att finna viktiga nyckelord och rubriker, (2) hantera sociala medier och att där posta statusuppdateringar, (3) hantera din kalender, däribland boka resor och olika möten, (4) uppdatera bloggposter och att publicera scheman, (5) genomföra små inköp med hjälp av förbetalda kredit eller kontokort, (6) skapa och hantera rapporter från olika webbsidor, för att hålla koll på hur försäljningen går, och att varor skickas i rätt tid, (7) hålla kontakten med övriga medarbetare i teamet, ungefär som en projektansvarig.

De vanligaste arbetsuppgifterna för webbutvecklare är: (1) installera och anpassa bloggen och hemsidans olika teman, (2) administrera hemsidan så att e-handel fungerar, (3) skapa medlemssidor, (4) skapa backups och se till så att all software och alla plug-ins fungerar.

De vanligaste arbetsuppgifterna för en grafisk designer är: (1) skapa logotyper och visitkort, (2) skapa olika bilder till företagets produkter, (3) skapa 3-D bilder för videopresentationer, (4) utveckla och förändra webbikoner, och (5) designa webbsidor och skapa nya koncept.

De vanligaste arbetsuppgifterna för sökmotoroptimerare är: (1) optimera sidornas titlar och nyckelord för sökningar, (2) länka samman innehåll från olika sidor på sajten, (3) genomföra sökmotoroptimering som sker utanför den egna sajten, tex för att länka sociala bokmärken, (4) forska och hålla kontroll på sökord som direkt berör ens affärsområde, (5) hålla koll på allt innehåll som ligger ute online.

De vanligaste arbetsuppgifterna för innehållsproducenter är: (1) skriva material till bloggen, (2) skapa beskrivningar av företagets podcasts, (3) skriva pressreleaser, (4) forska/omvärldsbevaka, skriva e-böcker och olika whitepapers, (5) uppdatera innehållet på företagets webbsidor, (6) läsa igenom artiklar och böcker som kan leda er fram till nya idéer att publicera på företagets sajt, och (7) ladda upp artiklar till bloggar.

Videoredigerare är en annan mycket viktig form av virtuell medarbetare. Det har nämligen visat sig att det har blivit väldigt populärt att använda sig av videoklipp för sin marknadsföring på nätet. Därför har vi kunnat konstatera att det finns en enormt stor efterfrågan på virtuella medarbetare med kompetens inom videomarknadsföring. Bland de vanligaste arbetsuppgifterna ingår att redigera videoklipp, och att integrera detta med resten av sajten. Lika viktigt är att kunna sätta samman lämplig musik till sina videoklipp, så att det sänder rätt budskap, men här spelar också specialeffekter väldigt stor roll. Att kunna ladda upp videoklipp så att de hamnar på rätt plats är också jätteviktigt för att klara av jobbet som videoredigerare.

App utvecklare har på senare år kommit att bli mycket populärt, trots att många trodde att det bara skulle bli en tillfällig fluga. Många ser nu mobila applikationer som framtiden för att skapa mer effektiva mobila web browsers. En bra app utvecklare skall klara av att skapa design och layout, men även kunna skapa en miljö för att visa hur denna app kommer att fungera. Dessutom bör en app utvecklare klara av att programmera i olika språk tex JavaScript, PHP, Node, jQuery, MySQL.

I jobbet som App utvecklare ingår också att testa applikationerna på olika typer av plattformar så att allt fungerar tillfredsställande. Slutligen ingår det i jobbet som App utvecklare att se till så applikationen finns tillgänglig via iTunes och andra platser (Ducker.2014:28-37).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: