Handbok för att komma igång med Google+

 

Handbok för att komma igång med Google+
(c) Drakenberg Information och omvärld

Det första du måste göra är att registrera ett konto hos Google, och då gäller detta konto både för att logga in på Gmail och på Google+. Nästa stora steg är att hitta personer att lägga till i dina cirklar. De cirklar som du har att välja mellan är ”friend” eller ”follow”.

Längst upp på sidan hittar du en ruta och i den står det search for people, pages, or posts. I den rutan kan du söker efter personer som du vill lägga till i dina cirklar. Du kan dessutom söka efter människor baserat på olika kategorier, däribland fashion, food & drink, och fun & interesting.

När du hittar en profil som du tycker verkar intressant så finns det ett antal olika saker att tänka på, nämligen (1) har personen en tilltalande profilbild. Saknas en sådan så kan det tyda på att personen är ny eller att det är tal om en så kallad ”spammer”. (2) I vilken miljö är fotot taget?.

Saknas foto så gäller samma som i punkt 1. (3) Hur många personer har lagt till profilen i sina cirklar?. Att en person har massvis med följare betyder inte alltid att personen är viktig att lägga till i sina cirklar, men det sänder en signal om att profilen kan vara värt att hålla ögonen på. (4) När var senaste gången som profilen skrev eller delade med sig av något?. Detta säger något om individens aktivitet på Google+. (5) Är profilens postningar +ed och delad av många personer, och sedan fått ytterligare kommentarer?. Personer som delar postningar som genererar mer än tio delningar och som får mer än tio kommentarer tenderar att vara intressanta.

 

Hur skapar man en intresseväckande profil?

Eftersom människor dömer fort om profilen är värd att bry sig om eller inte, så är det viktigt att profilen innehåller ett namn som inte är krångligt.

Det går att justera detta genom att gå in under knappen profile. Bredvid en del profilnamn så finns det ett så kallat checkmark, vilket betyder att Google har verifierat att namnet på profilen är äkta. Under ditt namn i profilen så finns det en möjlighet att klicka på photos, och där kan du lägga till upp till fem olika fotografier.

Till att börja med så var noga med att ha ett profilfoto som visar hela ditt ansikte, vad du däremot inte skall göra är att använda en logotype, grafik eller en seriefigur. Detta därför att det handlar om att framstå som äkta och trovärdig. Nästa steg är att ordna dina personliga uppgifter, däribland kontaktuppgifter.

Där är det viktigt att ha en seriös e-postadress som personer kan använda för att kontakta dig. Steg tre är att fylla i dina biografiska uppgifter däribland en kortare introduktion, ditt yrke, vad du jobbar med, var du är anställd, din utbildningsbakgrund, var du har bott, var du bor nu, eventuellt förhållande, vad det är du letar efter. Här kan du också föra in andra profiler som du administrerar, och länkar som du rekommenderar.
Så navigerar du på Google

För att navigera på Google+ så använder du dig av knapparna Home, Profile, Explore, Events, Photos, Circles, Local, Games, Hangouts, och More. Knappen home kan jämföras med det som heter Newsfeed på Facebook och där du kan följa med i vad personer i dina cirklar publicerat. Knappen profile används för att få en överblick över vad du själv gjort på Google+.

Explore däremot används för att göra en liten granskning över vad som är nytt och intressant på Google+, och vilka coola saker som finns på Google+, men även för att undersöka vilka som fått mest kommentarer och som delats flest gånger. Går vi sedan vidare till knappen Events så används den för att du själv skall kunna skapa ett event och sedan bjuda in personer till dina evenemang tex dina hangouts.

Sedan finns det en knapp som heter photos och det är där som du kan spara ditt fotoalbum, men även foton där du själv blivit taggad. Circles är ett sätt att organisera de personer som du interagerar med, och där finns valmöjligheter som vänner alternativt följare.

En knapp som finns på Google+ men inte Facebook är Local. Syftet med denna knapp är att få rekommendationer över restauranger eller hotell i din geografiska närhet. Games är en knapp för de som gillar att spela spel i de sociala medierna.

Sedan finns det något som heter Hangout som är en form av videokonferens, där du kan tala med upp till tio olika personer samtidigt. Slutligen finns en knapp markerad med sidor, och den används för att hålla kontroll på de sidor som du har skapat och som du vill ha tillgång till.
Att söka på Google+

På Google+ så finns det en riktigt bra extrafunktion som gör sökningar enklare än på andra plattformar. Det fungerar som så att du skriver ”sökordet” och trycker sedan på enter. Genom att på det här sättet söka efter nyckelord så ökar sannolikheten att hitta just det som du letar efter istället för att få en massa irrelevanta sökresultat.

Genom att i samband med sökningen använda sig av det blåa förstoringsglaset så blir det samtidigt enklare för en att hitta andra personer som kan vara av intresse för en. Sedan kan du koppla ihop sök/search med allting och då söker du samtidigt på människor, sidor, postningar, sparks, och hangouts.
Importera adressbok

I Google+ så kan du också importera din adressbok från andra tjänster/portaler, och på så vis kan du bjuda in vänner, men även familjemedlemmar att göra dig sällskap på Google+.
Att hantera sina cirklar

Det finns enligt Kawasaki (2013) två olika sätt att fylla på dina cirklar med människor. I första hand så kan du skapa cirklar som ”family” , ”Friends” och ”Colleagues”. I andra hand så kan du skapa helt egna cirklar baserat på till exempel din passion, dina intressen osv.

Dessa cirklar är flexibla och därmed inte statiska. Förutom att skapa cirklar så kan du som användare ta bort cirklar, men du kan också ta bort enskilda individer som du lagt till i dina cirklar.

Du tar bort en person från cirkeln genom att gå till den berörda cirkeln och sedan klicka på ”krysset” längst upp i det högra hörnet av personens foto.
Vem kan se det som du publicerar?

Vem som kan se det som du publicerar beror på vilken inställning du använder. Det finns ett par olika alternativ, nämligen public/offentlig, your circles/dina cirklar, Extended circles/utökade cirklar, och circles/cirklar.

Väljer du att använda offentlig som inställning så innebär det att alla på Internet kan se det som du postar. Använder du istället inställningen mina cirklar så innebär det att vem som helst som är med i någon av dina cirklar kan se det som du publicerar.

Utökade cirklar innebär i princip att även vänners vänner kan se det som du publicerar. Cirklar som inställning innebär att du kan begränsa så bara de som befinner sig i en förutbestämd cirkel kan se det som du publicerar.
Att använda Hashtags på Google+

Hashtag är # symbolen följd av ett ord som folk informellt har kommit överens om. Du kan välja vilken kontext som hashtag används tillsammans med däribland allt, människor, sidor, poster eller ännu mer.
Att nå stor trovärdighet på Google+

Guy Kawasaki har ställt upp ett antal punkter för hur du når stor trovärdighet på Google+, och bland dessa finns (1) närvaro, (2) gör gemenskapen bättre, (3) håll rent, (4) lista på andra först, (5) spela med öppna kort, (6) skapa dig kunskaper och kompetens, (7) gör pajen större, (8) motstå dåliga vanor.
Dela och publicera på Google+

Under varje inlägg på Google+ så finns symboler för +1 och share (pil). Det innebär att om du anser att ett inlägg är så pass bra och håller så hög kvalitet att andra bör få kännedom om det så kan du klicka på pilen för ”share” som finns under inlägget. Då får du upp en ruta där det står Share on Twitter, Share on Facebook, och Email.

Det finns också möjligheter för användarna att tidsbestämma när något skall publiceras. Det finns nämligen en Google Chrome extension som heter Do Share. Den erbjuder användaren en möjlighet att posta något i förväg.

Fotografier kan du enkelt ladda upp till ditt inlägg då det under rutan för inlägg finns symboler för text, foto, länkar, video och event.

När du klickar på photo så får du upp valmöjligheter, nämligen ladda upp från din dator eller från dina Google+ bilder. Grundinställningen är att alla som ingår i dina cirklar kan använda ”tag”, men du som användare kan begränsa det här genom att justera inställningarna i Google+ settings.
Hur kan jag se vilka som delat offentliga publiceringar?.

Google+ erbjuder något som kallas för Ripples för att visa hur människor har delad det som har publicerats offentligt. G+ visar mängden delningar som en graf och då baserat på en viss tidsperiod. Detta visas under det som benämns circles.
Hur besvarar jag kommentarer på Google+

Det första steget du måste ta är att hitta kommentarerna. Det går att göra på två olika sätt, nämligen antingen manuellt genom att titta precis vad som står under dina inlägg.

Ett annat sätt är att hålla koll på den lilla röda symbol som finns längst upp till höger, och som ofta innehåller ett nummer. Det visar på hur många nya inlägg som gjorts sedan du var inloggad senast. Slutligen kan du bli påmind om kommentarer och inlägg via Google+ e-mail ”notify”.
Hur använder jag Google Hang Out och Chat?

En funktion som G+ har och som saknas på andra plattformar handlar om videokonferens, som här kallas för Hang Out. Som det fungerar nu så fungerar det som så att det går att ha 10 personer med samtidigt.

Till detta så finns det sedan Hangouts with extras, vilket inkluderar att dela whiteboard och att användaren kan bjuda in till deltagande via telefon. En annan riktigt bra funktion är Hangouts on air, som innebär att du som användare kan sända live till obegränsat antal användare, och Youtube sparar då dessa hang outs som videoklipp.

Det du behöver för att kunna använda funktionen hang out är en dator med internetuppkoppling, webbkamera och en mikrofon. Sedan är det bara till att starta en hang out genom att gå till din stream och klicka på start a hang out.
Chatfunktionen är till för dig som har en mindre bandbredd eller som bor på billiga hotell. Det finns två typer av chat, nämligen video och text. Du kan genomföra en chat med vem som helst som du har en relation med på G+, Gmail, iGoogle, Google Talk eller Orkut.
Så här skapar du events på Google+

På vänster sida av skärmen hittar du en navigationsruta. Där hittar du också funktionen events. Där klickar du på events och skapa event. Efter det så väljer du ändra tema för ditt event genom att använda pil framåt och bil bakåt.

Sedan skriver du in titeln på ditt event, datum, tid, plats och övriga detaljer. Efter detta så kan du bjuda in personer till dina event, och då genom att nyttja dina cirklar eller personernas e-postadresser.
Så här hanterar du besvärliga människor på Google+

Precis som på alla andra sociala plattformar så finns det alltid någon eller några som vill ställa till problem. Det finns nu ett par olika sätt som det går att stoppa desssa människor på. Det första sättet är att använda funktionen remove.

Det görs genom att du går in i dina cirklar och där tar bort den eller de människor som bråkar eller förstör för andra. Det andra sättet är att använda funktionen blocking. Det här innebär att personen försvinner ifrån dina cirklar och utökade cirklar.

Därmed kan de inte längre kommentera något som du publicerar. Slutligen så finns funktionen reporting. Varje användare har möjlighet att rapportera sådant som är olämplig eller i värsta fall är kriminellt och som strider mot reglerna för G+. När det kommer in en rapport till G+, så kan det leda till att den personens konto stängs ner.

Då går också att vidta direkt handlingar mot enskilda kommentarer, och det vanligaste är att användaren bara tar bort kommentaren/kommentarerna.

Längst ut till höger i samband med publicerade kommentarer finns ett X för att ta bort kommentar, och bredvid finns en symbol för att rapportera abuse.

 

Advertisements

10 Responses to “Handbok för att komma igång med Google+”

 1. hans lindquist Says:

  Äntligen en vettig beskrivning av vad detta G+ är och hur det fungerar. Jag retar mig på att jag hela tiden drabbas av fåniga skämtbilder och halvporriga foton från avsänderare som jag aldrig googlat på och ännu mindre varit i kontakt med. Dessutom har G+ behagat mantalsskriva mig i USA, trots att jag överhuvudtaget aldrig besökt Amerika. Vad görta? Om man säger upp G+ ryker väl även förträffliga Gmail?

 2. Hans Lindquist Says:

  Bör man Windows 8 eller 10 för att G+ ska fungera ordentligt? Jafg har bara Windows 7 och får ingen ordning alls på G+, som jag tycker är förfärligt krångligt och tidsödande.

  • Mikael Drakenberg Says:

   Som det fungerar idag så fungerar Windows 8 bra med Googles olika produkter, däribland Google+. Så, det finns ingen anledning för dig att uppgradera till Windows 10. Dessutom har det gått ut information om säkerhetsproblem i Windows 10, som är att förstå som väldigt allvarliga.

 3. hans lindquist Says:

  G+ verkar inte fungera som det är tänkt. Har tjänsten verkligen framtiden för sig? Vad tror Du?

  • Mikael Drakenberg Says:

   Det har skett en hel del förändringar och nu är ju fokus på communities vilket inte varit fallet tidigare. Dessutom syns inte Google Plus bland sökresultat på Google längre. Så, Google Plus har nog ingen större framtid.

  • Mikael Drakenberg Says:

   Jag tror inte att Google+ har någon större framtid, speciellt som att Google har tagit bort hänvisningar till Google+ i sina sökresultat.

 4. hans lindquist Says:

  G+ verkar ha stagnerat. Bortsett från en liten – krympande – skara entusiaster används tjänsten föga. Man får inga kontakter där, Företag och myndigheter tycks ha gett upp hoppet om G+.

 5. Sal Says:

  For latest news you have to visit world wide web and on web I found this web
  site as a best site for latest updates.

 6. hans lindquist Says:

  Var hittar man en bruksanvisning i konsten att verkligen använda G+? Borde ju vara en alldeles utmärkt mötesplats för folk med samma intressen. Hur hittar jag en cirkel som fungerar som forum för husrenovering? Får mest det trista beskedet att jag kommit till “slutet på sidan”, som i regel är tom. Söker jag på fel sätt?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: