Lite tankar kring nätverkande!.

 

Ofta hör vi talas om hur viktigt det är att nätverka och att vara aktiv i de sociala medierna. Då blir frågan: vilken strategi bör vi välja och vilken är vår målgrupp?

Angående strategi så kan det ju vara på sin plats att fundera kring vilken eller vilka plattformar vill vi prioritera, och hur mycket tid kan vi avsätta för sociala medier och nätverkande. Idag finns det ju ett antal olika plattformar däribland Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, Pinterest, Instagram. För oss som dessutom jobbar i Linuxmiljö så finns det en plattform som heter Iḿ your friend där det går att lägg in både text och bild/foto. Den fungerar ungefär som Facebook och Google+, då det går att skriva lite längre än vad det går på Twitter.

Beroende på vilken målgrupp vi har så blir det ju relevant att fundera kring vilket språk vi använder, är det svenska kunder eller samarbetspartners då blir det ju naturligt att skriva på svenska. Men, är vi ett företag som verkar på en global marknad då tvingas vi i princip välja engelska, och då är det viktigt att företaget har en plan, en strategi och en kommunikatör som är duktig på engelska.

I och med att det finns ett antal olika inställningar på de olika plattformarna så går det ju också att begränsa hur många som nås av budskap som vi publicerar. Om det bara är ens närmaste vänner så finns det ju inte så stor anledning att skriva på engelska, men om du däremot har inställningen offentlig som är ett alternativ på både Facebook och Google+ så kan det ju vara bra att skriva på engelska så nuvarande och framtida samarbetspartners kan följa dig och ditt företag i de sociala medierna.

Sedan beror det ju lite på vad ditt modersmål är. Har du modersmål engelska så blir det ju helt naturligt att skriva på engelska om det nu inte är så att du kan andra språk lika flytande. Då blir det ju en prioriteringsfråga, och sedan spelar det ju så klart roll vem det är du nätverkar med. Om det är så att det finns engelsktalande personer i ditt nätverk så kan det ju vara bra att ha som princip att alltid skriva på engelska så att de inte stängs ute från gemenskapen.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: